Nicolai: USL a sesizat MJ, CSM și Inspecția Judiciară în cazul interceptărilor pe referendum

Publicat: 14 08. 2012, 15:12
Actualizat: 14 08. 2012, 15:12

Vicepreședintele PNL Norica Nicolai a anunțat, marți, că USL a sesizat în cursul dimineții trei instituții – Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară – pe tema scurgerii în presă a interceptărilor în dosarul referendumului.

Nicolai a spus, într-o conferință de presă, că toată lumea știe care este sursa scurgerii în presă a acestor informații din dosare penale, și a arătat că acest lucru trebuie să înceteze o dată pentru totdeauna, pentru că face rău statutului justiției, al magistraților implicați în aceste acțiuni și principiilor fundamentale ale Codului Penal.

Europarlamentarul PNL a mai afirmat că aceste documente apărute în presă pot prejudicia adevărul într-o cauză penală și trimiterea în judecată a unor persoane.

„USL nu mai poate tolera prejudicierea procesului penal în România”, a adăugat Nicolai.

Norica Nicolai a declarat că evoluția situației din România, în ultimele zile, riscă să se degradeze iremediabil, iar această dezbatere la care asistăm nu este o dezbatere doar spre uzul politicienilor.

Potrivit Noricăi Nicolai, în ultimele zile a avut loc „o acțiune fără precedent, jenantă pentru România și Uniunea Europeană”, referindu-se la controalele și dosarele de la Curtea Constituțională.

„Am vrea să știm foarte clar dacă Parchetul începe să substituie alte instituții fundamentale ale statului român”, a mai spus vicepreședintele liberal.

„România este o țară locuită de români și în numele lor, politicienii au obligația să îi facă dreptate și să îi asigure un statut democratic demn de condiția ei de membru UE și NATO”, a mai arătat europarlamentatul PNL.

Potrivit Noricăi Nicolai, în ultimile zile, grupul condus de președintele Traian Băsescu, prin intermediul justiției, încearcă să forțeze democrația.

„Am asistat în acești șapte ani și jumătate de Traian Băsescu la o siluire permanentă a ceea ce înseamnă sistemul judiciar într-un stat de drept”, a precizat Nicolai, adăugând că evoluțiile din ultimul timp sunt „fără precedent și de netolerat”, atât de către români, societatea civilă, cât și de către structurile UE.

Nicolai a mai afirmat că USL consideră „inadmisibil” să dai indicații de oriunde de pe teritoriul României, iar aceste indicații să fie executate la timp și întocmai de către structuri abilitate ale statului.

„Cred că este momentul ca președintele suspendat Traian Băsescu să își amintească că există 7 milioane și jumătate de români care i-au spus că nu îl mai vor. România, domnule președinte, nu este o țară feudală, să ne comportăm precum Lăpușneanu. Nu vă puteți lua țara înapoi, pentru că nu vă aparține”, a mai spus Norica Nicolai.

Ea a arătat că o minimă decență ar trebui să îi oblige pe cei implicați în acest joc de forțare a democrației, în România, să se abțină de la orice act, gest de intimidare sau acțiune contra poporului român, nu numai asupra instituțiilor abilitate.

Norica Nicolai a mai declarat că magistrații trebuie să se abțină de la a mai face publice acte și probe din dosarele penale.

„Este umilitor și degradant pentru un magistrat, pentru statutul său, să continuăm să ne comportăm ca într-un stat bananier, în care totul se transmite prin intermediul televizorului”, a mai spus aceasta.

Norica Nicolai și-a exprimat speranța ca CSM să dea curs de urgență solicitărilor USL și să procedeze la o investigare foarte clară a acestui caz.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, luni, Inspecția Judiciară în legătură cu afirmațiile publice „cu potențial de intimidare și decredibilizare a justiției” făcute de premierul Victor Ponta, parlamentarii Varujan Vosganian și Mihai Voicu, precum și de europarlamentarul Ramona Mănescu.