Nicușor Dan explică de ce nu acceptă oferta lui Predoiu, cu cinci zile înainte de alegeri

Publicat: 31 05. 2016, 11:12

Nicușor Dan a detaliat într-un interviu la RFI cum a apărut polemica privind sondajul dreptei și de ce dorește un sondaj fără a accepta însă să se retragă.

„Domnul Predoiu a propus un sondaj și a propus ca acela dintre noi care iese pe locul doi între noi în acest sondaj să îl susțină pe celălalt. Noi am spus că asta înseamnă o alianță, ceea ce publicul nostru în mod vădit nu dorește. În schimb, există un public anti-PSD, care dorește să voteze în cunoștință de cauză pe acel candidat care stă mai bine, care are cele mai mari șanse să bată PSD-ul și pentru asta suntem de acord să facem sondajul, adică o casă internațională de sondaje, supravegheată și de USB și de PNL, să facă un sondaj care să spună bucureștenilor cine are cele mai mari șanse să o bată pe Firea. PNL-ul nu a fost de acord cu această variantă, în absența promisiunii de retragere. Noi atunci continuăm să facem sondajul acesta, o să-l facem azi și mâine, o să-l publicăm joi și invităm să supravegheze, să trimită un auditor, să vadă că sondajul este în regulă”, a declarat candidatul USB.

El a subliniat că Predoiu nu are șanse pentru că nu atrage voturile anti-sistem.

„Noi cerem retragerea domnului Predoiu de când a intrat în competiția asta electorală, o cerem susținând că nu are nici o șansă. Sunt două publicuri: unul anti-sistem, care vine către mine (…) și altul care ar vrea orice în afară de PSD. Acest prim public anti-PSD și PNL nu o să voteze niciodată candidatul PNL, deci candidatul PNL nu o să aibă niciodată suficiente voturi ca să bată PSD-ul”, a argumentat Nicușor Dan.

El a respins acuzațiile PNL potrivit cărora vizează un tandem cu Gabriela Firea.

”Este o acuzație total nefondată, am spus-o de mai multe ori, am spus-o în fața a sute de mii de oameni, că n-o să facem nici o alianță cu PSD, PSD este cel mai corupt partid din România, are un președinte condamnat penal, a încercat de mai multe ori să agreseze, să diminueze puterea forței judiciare din România, tocmai ca să-și scape mulți urmăriți penali. Deci nu se pune problema unei alianțe a noastre cu PSD-ul, nu se pune problema”, a afirmat Nicușor Dan.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu l-a avertizat marți dimineață pe candidatul USB, Nicușor Dan, că, având în vedere refuzul de a se retrage din cursa electorală, din acest moment ”poartă întreaga responsabilitate pentru divizarea voturilor anti-PSD”.