Noua LEGE ELECTORALĂ. Cum vor fi aleși și schimbați președinții de Consilii Județene

Publicat: 05 03. 2015, 14:44

Pentru alegerea primarilor nu se va schimba legea, edilii urmând să fie aleși și la viitorul scrutin pe baza votului uninominal, dintr-un singur tur. În schimb, modificarea esențială se va face pentru președinții de Consilii Județene, care vor fi aleși pe baza votului indirect, din rândul consilierilor județeni. Din 2008, șefii de CJ erau aleși uninominal, într-un singur tur de scrutin. 

Dacă alegerea președintelui de CJ se va face în mod indirect din rândul consilierilor județeni, prin votul majorității consilierilor județeni, pentru revocarea unui șef de CJ este nevoie de votul a două treimi. Procedura de revocare a unui președinte de Consiliu Județean poate fi inițiată de o treime din numărul consilierilor județeni.

PNL a propus ca șefii de CJ-uri să fie aleși prin vot uninominal, în două tururi de scrutin, în timp ce PSD a optat pentru vot uninominal, într-un singur tur. Pentru că nu s-a ajuns la o concluzie, soluția de compromis, acceptată de ambele tabere a fost alegerea indirectă a președinților de CJ.

În noua lege se va preciza că președintele de CJ va răspunde în fața consilierilor pentru buna funcționare a administrației publice județene. 

Comisia de Cod Electoral a decis „introducerea sistemului informatic de prezență la vot și de depistare a votului multiplu”. „Se pune capăt unui fenomen care a fost timpul acuzat – traseismul electoral”, a spus Victor Paul Dobre. 

Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a catalogat votul din Comisia de Cod Electoral drept o decizie „mizerabilă, șmecherească, ipocrită și jignitoare”.