O nouă gafă a Vioricăi Dăncilă: Putem spune, pe scurt, că reducem democrația… VIDEO

Publicat: 29 07. 2018, 16:58
Actualizat: 26 03. 2019, 02:53

„Putem spune, pe scurt, că reducem democrația și reducem… reducem birocrația și reducem termenele”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern, în timp ce vorbea despre modificarea pachetului de legi privind achizițiile publice.

Gafa premierului, la secunda 0:18.

„Este un act normativ nmult așteptat și cerut atât de administrația publică, cât și de agenții economici. Acest act normativ va contribui la ridicarea barierelor în calea investițiilor din România. Aseară (miercuri seara – n.r.) dl ministru Eugen Teodorovici a prezentat pe larg în ce constau modificările pachetului de legi pe achizițiile publice, dar și faptul că aceste modificărui au fost făcute pe baza consultărilor cu Comisia Europeană.(…) Cred că este foarte important acest lucru și cred că acest lucru e așteptat de foarte mulți români”, a afirmat premierul.

Potrivit unui document prezentat de ministrul Finanțelor referitor la noul regim al achizițiilor publice, controlul Curții de Conturi se va realiza ex-post, după atribuire, și se elimină dublulul control și deciziile contradictorii între autoritățile statului. „După semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi”.

De asemenea, „nu se mai irosește timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesențiale ale contractelor de achiziție”. Autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție. Acest drept al autorității contractate se va putea exercita în situații de urgență (de exemplu, în caz de calamități naturale).