Obiectivele lui Meleșcanu la MAE: România să devină „cea mai mare putere din sud-estul Europei”

Publicat: 04 01. 2017, 17:38

This browser does not support the video element.

„Obiectivul fundamental pe care mi-l propun este ca România să devină cea mai mare putere economică, politică și militară din sud-estul Europei”, a spus Teodor Meleșcanu.

Teodor Meleșcanu a primit aviz pozitiv de la comisiile de specialitate din Parlament, cu 29 de voturi pentru și 11 împotrivă. Întrebat despre mandatul său de la Externe, preluat în 2014 între cele două tururi de scrutin la alegerile prezidențiale, în plin scandal al votului din diaspora, Meleșcanu a explicat: „Eu nu m-am ocupat de organizarea alegerilor. Între turul întâi și turul doi, am făcut tot ce am putut ca numărul de alegători să crească, fără să încalc legea”.

„Cele patru priorități pentru mandatul actual: prima va fi pregătirea președinției României la UE din 2019 și în paralel contribuția MAE la pregătirea a două alte mari acțiuni care vor avea loc în 2017 – încheierea Primului Război Mondial și realizarea Marii Uniri. A doua prioritate pentru mine va fi aceea de revigorare a diplomației bilaterale. Constat o anumită rămânere în urmă a diplomației bilanterale care e esențială în crearea de majorități care să sprijine interesele fundamentale ale României. Cea de-a treia prioritate trebuie să fie o reformare și modernizare a sistemului de protecție a cetățenilor români din străinătate, respectiv a Direcției Consulare din cadrul MAE. A patra prioritate – va trebui să fie o implicare mult mai directă și concretă a ministerului de Externe în diplomația economică”, a declarat Meleșcanu în cadrul audierii.

„Sunt adeptul unei asemenea inițiative, adoptarea unei legi privind Diaspora care să conțină mecanisme de sprijin pentru cetățeni. Există un proiect și sper să putem să îl promovăm în continuare”, a spus Meleșcanu.

Referindu-se la dosarul transnistrean, Meleșcanu a punctat, întrebat care e planul său optim de soluționare a acestui dosar, că România nu s-a retras, ci a fost scoasă din structura care negocia pe problemele transnistriene, adăugând faptul că în realitate „trebuie să existe și o disponibilitate din partea principalilor jucători pentru a găsi o soluție”, respectiv Federația Rusă, Republica Moldova și Ucraina.

În legătură cu Republica Moldova, Meleșcanu a precizat că poziția sa e simplă: „România și Moldova vor fi țări care se vor reunifica prin intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

„Pentru mine, politica externă a României este sub aspectul unui cerc (…) Din păcate, relațiile cu vecinii nu sunt foarte bune. Spuneam că Marea Neagră este cel mai bun vecin, nici măcar Marea Neagră nu mai este, după militarizarea Crimeii”, a mai spus Meleșcanu, care a menționat că în prima zonă de atenție pentru diplomația română sunt ungaria, Bulgaria, Ucraina și Moldova.

În ce privește Ungaria, Meleșcanu a spus că are „o responsabilitate morală pentru dezvolt relațiilor, pentru că eu am negociat și semnat tratatul de bază”. Meleșcanu a spus că parteneriatul strategic cu Ungaria „a rămas la stadiul de documente”.