OPINIE. C. P. Tăriceanu: „Proiectul privind carantina și izolarea lasă o portiță deschisă abuzurilor / Precis găsesc ei pe cineva care să strănute pe telefon ca să aibă motiv să-l carantineze!”

Publicat: 08 07. 2020, 11:19
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, miercuri, pe Facebook, că a studiat proiectul de lege privind carantina și izolarea și spune că sunt multe articole care ar putea lăsa o mare marjă de manevră autorităților și o portiță deschisă abuzurilor.

„Am făcut, împreună cu parlamentarii ALDE, o primă citire a proiectului de lege privind carantinarea și izolarea persoanelor și bunurilor suspecte de infectare cu viruși sau agenți biologici.

Ca de obicei, la acest guvern orice piesă legislativă pe care o emit este o nouă portiță deschisă abuzurilor, controlului subiectiv al autorităților și strângerii șurubului privind drepturile și libertățile cetățeanului.

Vom avea de modificat în Parlament cel puțin articolele care lasă o mare marjă de manevră autorităților în a defini și identifica “evenimentul neobișnuit sau neașteptat identificat și constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau ale Ministerului Sănătății””, a scris miercuri pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele ALDE consideră că trebuie găsite definiții care să lase o libertate de mișcare mai mică guvernanților.

C.P. Tăriceanu: „Nu avem dubii că vor folosi această libertate în scopuri politico-electorale sau pentru afaceri dubioase”

„Având deja experiența îngrijorătoare cu cei care ne conduc credem că va trebui să găsim definiții care să le lase o libertate de mișcare mai mică, pentru că altfel nu avem dubii că vor folosi această libertate în scopuri politico-electorale sau pentru afaceri dubioase. A lăsa acestor guvernanți prea multă libertate înseamnă ca în orice clipă să riscăm să fim ridicați cu izoleta din ordin de partid!”, a scris Tăriceanu.

Politicianul mai spune că articolul care instituie carantinarea bunurilor ar trebui examinat mai bine.

C.P. Tăriceanu: „Sperăm într-o dezbatere serioasă în Parlament și nu la un aranjament subteran”

„Articolul care instituie carantina asupra bunurilor va trebui examinat pentru a nu ne trezi că unor guvernanți le plac atât de mult mașina, computerul sau telefonul nostru, încât o să le carantineze până când o să le facă dispărute. Precis găsesc ei pe cineva care să strănute pe telefon ca să aibă motiv să-l carantineze! (recunosc că această exprimare am găsit-o la un fan de-al meu de pe Facebook!). Sau o să scoată din ele informațiile de care au nevoie. De la Orban & Co. ne putem aștepta la orice!

Sperăm într-o dezbatere serioasă în Parlament și nu la un aranjament subteran care să facă legea trecută precum gâsca prin apă!” a mai scris Tăriceanu.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern

Proiectul de lege pentru punerea în acord a deciziei Curţii Constituţionale privind carantina, izolarea și internarea obligatorie a persoanelor cu COVID-19 a fost discutat și aprobat în ședința de Guvern de luni, 6 iulie 2020.

„Ca urmare a deciziei CCR din 25 iunie 2020, publicată în Monitorul Oficial din 2 iulie, articolul 25 din Legea 95/2006 și art 8 din OUG 11/2020 au fost declarate neconstituțioale. Suntem în măsură și azi a fost aprobat în ședința de Guven un proiect legislativ care să inițieze niște măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic.