Oprea îl lasă în ofsaid pe Ponta: invită partidele la consultări pe tema noului Cod fiscal. „Economia așteaptă o decizie înțeleaptă”

This browser does not support the video element.

Vicepremierul Oprea a copiat gestul celor de la PNL și a invitat partidele parlamentare la consultări, tema discuțiilor fiind găsirea celei mai bune variante pentru noul Cod Fiscal.

„Am decis ca UNPR să lanseze invitația la dialog pentru toate partidele politice înaintea sesiunii extraordinare a Parlamentului, discuțiile fiind pentru o viziune asupra noului Cod fiscal. România, economia României așteaptă o decizie înțeleaptă în privința rediscutarii noului Cod fiscal. Vom aduce la aceeași masă toate punctele de vedere și vom încerca împreună să obținem cel mai bun rezultat”, a declarat Gabriel Oprea.

Conducerea PNL a decis luni să mandateze o echipă de negociere, condusă de premierul din umbră, Cătălin Predoiu, care să stea la masa discuțiilor cu celelalte partide pentru a discuta despre noul Cod Fiscal. La sfârșitul lunii, în Parlament, partidele vor decide soarta noului Cod Fiscal, după ce președintele Klaus Iohannis a trimis legea la reexaminare.

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, a spus că liberalii propun reducerea TVA în trepte, astfel de la 1 ianuarie cota TVA ar urma să fie redusă la 21% și nu la 19%, așa cum a fost votată în Parlament în luna iunie. De precizat este faptul, că în iunie, PNL a fost cel care a propus reducerea TVA la 19%, varianta Guvernului fiind de 20%.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că susține varianta reducerii TVA în trepte. Mesajul său a venit la scurt timp după propunerea avansată în spațiul public de Vasile Blaga.

Noul lider PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului de finanțe să aibă o discuție cu reprezentanții BNR pentru a-i convinge pe aceștia că aplicarea noului Cod Fiscal nu va afecta macrostabilitatea economică.

Toate discuțiile au pornit de la critica adusă noului Cod Fiscal de guvernatorul BNR, care a spus că prevederile noului Cod Fiscal sunt „inaplicabile”.

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare noul Cod Fiscal, votat în unanimitate în Parlament, susținând că aplicarea acestuia nu este una sustenabilă.

Premierul Victor Ponta, plecat în vacanță în Miami, a postat mai multe mesaje pe contul personal de Facebook, în care le-a reamintit celor de la PNL că noul Cod Fiscal nu trebuie tratat politic, ci economic. Ponta a prezentat mai multe date oficiale, în care arată că încasările la buget au depășit așteptările și că economia poate susține acest plan de relaxare fiscală.