Oprea pentru Gândul: „Băsescu nu a primit de la ministrul Finanțelor niciun document până la această oră”

Publicat: 16 07. 2014, 19:31
Actualizat: 18 03. 2015, 20:37

Cu o zi înainte de întâlnirea cu reprezentanții mediului de afaceri, „foaia A4” pe care președintele Traian Băsescu a anunțat că o așteaptă ieri și astăzi, sub semnătura ministrului Ioana Petrescu, nu a fost trimisă de Ministerul Fianțelor la Palatul Cotroceni. În lipsa unui astfel de document care să detalieze sursele de finanțare pentru acoperirea sumei de 5 miliarde de euro, cât a calculat Consiliul Fiscal că va reprezenta pierderea din reducerea CAS, Băsescu a susținut astăzi, din nou, că nu va promulga proiectul de lege votat în Parlament, urmând să îl retrimită la reexaminare.

„Până la această oră președintele României, domnul Traian Băsescu, nu a primit de la ministrul Finanțelor Publice, doamna Ioana-Maria Petrescu, niciun document care să prezinte sursele bugetare care pot compensa reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) în conformitate cu legea pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal”, a transmis, la solicitarea Gândul, purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea.

„Foaia A4” a fost subiectul unui lung schimb de replici între premierul Victor Ponta, ministrul Ioana Petrescu și președintele Traian Băsescu, șeful statului arătând la sfârșitul consultărilor că așteaptă această evaluare încă două zile. „Parlamentul a fost înșelat de expunerea de motive, de altfel semnată de doamna ministru, pe care și eu am rugat-o să-mi transmită mâine, poimâine, o foaie, atât, sub semnătura domniei sale de unde vor veni veniturile suplimentare. Sper să o facă, dacă astăzi nu erau decât declarații”, a pus luni Băsescu.

De la masa ședinței de Guvern, Ponta a dat însă de înțeles că o asemenea corespondență cu Palatul Cotroceni nu va exista, premierul mobilizând în schimb miniștrii care sunt și parlamentari să meragă în septembrie în Legislativ să voteze la reexaminare pentru poziția contrară celei cerute de președinte.