Petre Tobă poate fi URMĂRIT PENAL

Publicat: 08 09. 2016, 12:34
Actualizat: 11 10. 2016, 11:58

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 8 septembrie a.c., Ministrului Justiției cererea de urmărire penală a domnului Tobă Petre, Ministrul Afacerilor Interne în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2016, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 280/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare și Deciziei Curții Constituționale nr. 270/2008″, se arată într-un comunicat de presă.

Pe 1 septembrie procurorii anticorupție au solicitat încuviințarea urmăririi penale pe numele lui Petre Tobă, fost ministru de Interne în dosarul privind fapte de corupție la DIPI, acesta fiind acuzat de favorizarea făptuitorului. Este vorba despre un dosar disjuns din dosarul „Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat și el de abuz în serviciu. DNA arată că din fondurile operative ale serviciului secret al MAI au mai fost cumpărate căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei sau stilouri în valoare de 13.000 lei. La scurt timp, Tobă a demisionat din fruntea ministerului de Interne.

Miercuri, la Interne a fost învestit un nou ministru în persoana lui Dragoș Tudorache, fostul șef al Cancelariei primului ministru, care a luat deja primele măsuri în calitate de șef de cabinet. Acesta a anunțat înființarea unei structuri de coordonare care să se ocupe strict de organizarea alegerilor parlamentare, pentru a avea certitudinea că scrutinul se desfășoară în condiții normale.

„E clar că pentru acest guvern și pentru mine, personal, în următoarele trei luni este esențial să asigurăm o pregătire fără sincope a procesului electoral. (…) Începând de mâine voi crea o structură de coordonare care să aibă organizarea alegerilor ca obiectiv principal, care să țină legătura cu AEP și să păstreze un dialog constant cu partidele politice, actorii principali ai următoarelor trei luni. Vreau să mențin neutralitatea acestui minister până la alegeri. Este esențial pentru mine ca acest minister să rămână echidistant, neutru în modul în care aceste alegeri au fost pregătite”, a spus Tudorache cu ocazia primei sale apariții publice ca ministru de Interne. O altă prioritate a noului ministru de Interne ar fi recredibilizarea D.I.P.I și eficientizarea activității acestui serviciu secret al MAI.