Planul de Înzestrare a Armatei Române, adoptat de CSAT

Publicat: 01 08. 2017, 16:10
„Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 este documentul prin care se realizează o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanță cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României și ale Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă. Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităților derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă și echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerințelor și care cuprind derularea procedurii de achiziție, livrare, testare și intrare în dotare a produselor planificate, în cantitățile necesare și la cerințele calitative solicitate”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul președinției. 
 
În luna mai, Parlamentul a aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depășesc 100 de milioane de euro.
 
Săptămâna trecută, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării, iar acesta din urmă i-a prezentat președinelui noul proiect despre care șeful statului a anunțat, ulterior, că va figura pe ordinea de zi a viitoarei ședințe CSAT.

Pe 4 iulie, în cea mai recentă întrevedere, acesta a fost retras din dezbatere, pentru că „s-a constatat că acest document a neglijat un element important, de a aloca 2% pentru Apărare pentru cel puțin un deceniu”.

„Aceste probleme sunt cunoscute și Armata a atras atenția politicienilor că dotarea nu e corespunzătoare. De ce până acum nu s-au luat aceste avertismente în serios nu face obiectul discuțiilor de azi, însă vă amintiți că de la începutul mandatului eu am luat foarte în serios aceste chestuni, am invitat partidele să discutăm și am hotărât și pentru aceste motive să alocăm 2% pentru cheltuieli de apărare. E clar și a fost din capul locului intenția noastră să nu cheltuim toți banii pentru dotări de tip armament, ci și pentru cele de tip logistică, pentru doterea Armatei”, a spus atunci președintele Iohannis, răspunzând la întrebări. 
 
Șeful statului a subliniat că accidentul în care au murit trei militari români, aflați într-un camion vechi din dotarea Armatei Române, arată încă o dată de ce e nevoie de un plan solid pentru înzestrare, urmând ca acesta să fie discutat și pus în practică în cel mai scurt timp: „(…) cred că toată lumea a înțeles că aici nu putem să tergiversăm lucrurile. Fiecare zi de întârziere poate să aducă atingere (…) Aceste achiziții vor începe în acest an, dar va dura câțiva ani până când întreaga bază materială a armatei va avea un nivel satisfăcător”. 
 
„Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare s-a făcut la solicitarea mea, pentru a da consistență și în cifre și ce este în spatele cifrelor angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut și atunci când domnul președinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, a declarat și Adrian Țuțuianu într-o conferință de presă.