Planurile noului ministru al Comunicațiilor pentru Poșta Română. Cotovelea, pentru Gândul: „Există posbilitatea ca rezultatele să cântărească într-o decizie de listare la Bursă”

Publicat: 04 03. 2014, 20:17
Actualizat: 19 03. 2015, 19:21

Înlocuitorul lui Dan Nica la Ministerul Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea, admite situația „sensibilă” în care se află Poșta Română de mai mulți ani, dar consideră că nu schimbarea conducerii companiei este soluția. „Eu, unul, am fost plăcut impresionat să văd că din octombrie 2013, Poșta este pe plus. Ce a fost gândit ca restructurare și reorganizare a dat rezultate. Eu n-am auzit că cineva dorește să schimbe conducerea Poștei”, a explicat Cotovelea pentru gândul după ce a trecut testul comisiilor parlamentare care l-au audiat pentru funcția de ministru.

În opinia sa, directorul general Ion Smeeianu, vechi membru PSD, dar instalat la conducerea Poștei ca manager privat, este „o persoană foarte competentă” cu care dorește ca instituția să continue.

Cât despre planurile concrete ale Guvernului cu Poșta Română, companie a cărei privatizare a eșuat anul trecut din cauza datoriilor șterse ulterior de stat, dar și a pierderilor semnificative, Cotovelea spune că va veni cu o strategie în Guvern până pe 30 iunie. Una dintre variantele luate în calcul, pe lângă scoaaterea la licitație, este listarea unui pachet de acțiuni la Bursă. „Este o problemă pe care Guvernul o va soluționa până la finalul acestui semestru. Există posibilitatea ca aceste rezultate să cântărească mult într-o decizie pozitivă de listare la Bursă sau într-o altă decizie. Poșta Britanică este de asemenea listată la bursă, a avut un randament foarte bun și a fost foarte bine ca business pentru Guvern. E foarte bine că s-a oprit hemoragia”, consideră ministrul propus.

Deocamdată însă, Cotovelea așteaptă analiza consultanților. „Toate aceste variante vor fi analizate la nivelul Guvernului în momentul în care consultantul va finaliza procesul de radiografie. Va prezenta mai multe scenarii și se va merge pe cel mai convenabil. Există o flexibilitate din partea FMI și a CE. Ei nu au impus o anumită soluție, ci doar au cerut să oprim hemoragia pe toate companiile, inclusiv pe Poșta Română”, a adăugat el.

Poșta Română este deținută de stat, având ca reprezentaant Ministerul Comunicațiilor, în proporție de 75%. Restul pachetului de acțiuni aparține Fondului Proprietatea.