PNL a atacat la Curtea Constituțională modificările la Legea de funcționare a SRR și SRTV

Publicat: 04 07. 2017, 12:57
Actualizat: 26 03. 2019, 04:41

PNL a arătat, în sesizarea adresată CCR, că Senatul, în calitate de Cameră decizională, „a adoptat propunerea legislativă (L263/2016) în ședința din data de 20 iunie 2017, dar cu un conținut substanțial modificat față de forma dezbătută și adoptată de prima cameră sesizată (Camera Deputaților) încălcând astfel principiul bicameralismului; pe fond, propunerea legislativă astfel cum a fost adoptată, încalcă principii și drepturi constituționale și nu clarifică statutul juridic al SRR și SRTv ca urmare a schimbării modalității de finanțare introduse prin Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.”, transmite PNL, într-un comunicat de presă

Totodată, în sesizarea către CCR se arată că Guvernul a transmis Senatului, în luna martie a acestui an, punctul său de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă criticată, iar Comisia pentru buget din cadrul Senatului a emis, de asemenea, un aviz negativ încă din data de 14 iunie 2016.

Liberalii susțin că actuala lege a SRR si SRTV reprezintă o sfidare și o încălcare a drepturilor cetățenilor români din străinătate, deoarece s-a abrogat în integralitate norma care prevedea finanțarea producerii și difuzării emisiunilor radiofonice și de televiziune adresate străinătății, „blocând astfel activitatea Radio România Internațional și TVR Internațional. În schimb, din fondurile alocate celor două societăți de la bugetul de stat, vor fi finanțate și emisiunile în limbile minorităților naționale”, mai transmite sursa citată.

„Existe numeroase exemple în UE și în lumea întreagă că astfel de exerciții legislative politicianiste, populiste, generate de ambiții personale și de un interes comun general al societății, au dus în timp, la compromiterea activității unor radiouri sau televiziuni publice. Mai mult, această lege va scoate de sub controlul parlamentar executivul SRR și al SRTV și îl va duce într-o zonă a arbitrariului și a influențelor politice. Considerăm că legea este neconstituțională în integralitate” a declarat senatorul Iulia Scântei, vicepreședinte al Senatului și membru în Comisia pentru Cultură și Media din Senat.