PNL sesizează CCR cu privire la procedura de numire a șefului DGPI

Publicat: 23 05. 2017, 17:43
Actualizat: 28 03. 2019, 23:42

„Modificarea operată de majoritatea parlamentară încalcă prevederile constituționale referitoare la asigurarea securității naționale, iar pe de altă parte se înscrie într-o abordare sistematică a PSD-ALDE de restrângere a atribuțiilor președintelui României prin modificări legislative lipsite de fundamentare. De asemenea, proiectul de lege prin care a fost modifică OUG 76/2017 are grave carențe de coerență legislativă în raport cu o serie de alte acte normative în vigoare, deschizând posibilitatea legală de a aservi politic activitatea DGPI”, transmite Partidul Național Liberal, într-un comunicat de presă.

PNL contestă și faptul că soluția legislativă nu a fost supusă dezbaterii și votului în prima cameră sesizată, respectiv în Camera Deputaților.

Senatul a adoptat în ședința de plen din 15 mai ordonanța de urgență privind modificarea procedurii de numire a conducerii DGPI, prin care se elimină avizul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Legea a fost votată cu 75 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și două abțineri. Senatorul PMP Traian Băsescu a spus, în timpul dezbaterilor, că „a rupe total de CSAT acest serviciu este o greșeală”.