POLITICĂ. Cum va fi campania electorală pentru alegerile din 27 septembrie. Ludovic Orban anunță schimbări majore

Publicat: 26 06. 2020, 10:08
POLITICĂ. Cum va fi campania electorală pentru alegerile din 27 septembrie. Ludovic Orban anunță schimbări majore / Sursa FOTO: fanatik.ro

Campania electorală din 2020 va fi una atipică, de care România nu a mai avut parte niciodată. Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi seară, că va fi o campanie pentru alegerile locale fără adunări publice, fără mitinguri electorale, cu respectarea măsurilor de protecţie împotriva Covid-19.

„Am adoptat astăzi în guvern un proiect de lege prin care propunem data alegerilor 27 septembrie (…). Este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii”, a afimat prim-ministrul la Digi24.

Orban a adăugat că şi în organizarea secţiilor de vot se va ţine cont de respectarea măsurilor de protecţie Covid-19. „În organizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”, a precizat el.

Alegerile generale, pe 6 decembrie?

Prim-ministrul a mai spus că alegerile generale ar putea avea loc pe 6 decembrie: „Alegerile generale, după opinia noastră, sorocul lor, termenul lor constituţional este pe data de 6 decembrie. E data pe care noi am propus-o, aştept şi punctele de vedere ale altor formaţiuni politice privitor la această dată”.

Referitor la moțiunea de cenzură cu care PSD amenință Guvernul Orban, premierul a sublinian că este o tentativă „ridicolă, care face parte dintr-o hărţuială politică”: „Eu ce le-am spus, de exemplu, în scrisoarea pe care le-am transmis-o la Parlament? Le-am spus că nu au prevăzut în lege în mod expres nevoia de încuviinţare, de aprobare a prelungirii stării de alertă, or, acum, decizia Curţii Constituţionale spune că nici măcar instituirea stării de alertă sau conţinutul hotărârii de guvern prin care se instituie starea de alertă nu poate fi supus cenzurii şi modificării printr-o hotărâre a Parlamentului. Adică să depună moţiune de cenzură că am avut dreptate.

Eu sunt obişnuit să am dreptate, mai ales în polemica cu opoziţia dominată de PSD şi în acelaşi timp să fiu atacat public pentru că s-a dovedit că am dreptate”.