Ponta a prezentat cele 15 „bombe cu ceas” moștenite de la guvernarea PDL

Publicat: 08 10. 2012, 18:26
Actualizat: 07 07. 2016, 06:28

Premierul Victor Ponta a prezentat, luni, cele 15 „bombe cu ceas” pe care Executivul său le-a „moștenit” de la guvernarea PDL, el arătând că în cele cinci luni de mandat s-a confruntat cu grave probleme lăsate de fostele Cabinete, pe care a încercat să le soluționeze.

Ponta a spus că prima „bombă cu ceas” este reprezentată de „sistemul de corupție și de crimă organziată” din cadrul ANAF, organizat de PDL și Sorin Blejnar. Premierul a precizat că acest sistem de corupție și de evaziune fiscală a dus la pierderi grave pentru buget, în primul trimestru, respectiv după plecarea lui Blejnar, fiind raportate încasări care au crescut cu peste un miliard de de lei.

Premierul a spus că ‘bomba” privind aprobarea de noi impozite și taxe locale a explodat în timpul guvernării sale, el dând asigurări că în 2013 nu se poate susține creșterea taxelor și impozitelor.

A doua „bombă” dezamorsată, potrivit lui Ponta, a fost reprezentată de situația de la Poșta Română, unde s-au înregistrat peste 100 de milioane pagubă, faptele de corupție fiind coordonate de la Ploiești, potrivit premierului, de către președinta organizației PDL Prahova, a cărui nume, însă, nu a fost rostit.

Ponta a spus că a treia „bombă” a fost reprezentată de Hidroelectrica, unde s-au înregistrat 1,2 miliarde de Euro prejudiciu produs de PDL și de Adriean Videanu, dar și de Oltchim, cu un prejudiciu de 700 de milioane de Euro.

A patra „bombă”, potrivit lui Ponta, constă în blocajul de la POSDRU și alte programe sectoriale sau regionale blocate pentru deficiențe constate de audituri naționale și europene.

Ponta a enumerat și a cincea „bombă”, dată de taxa de claw-back adoptată de Guvernul Emil Boc prin două OUG succesive care se contraziceau, la care a adăugat un deficit de 700 milioane de lei în funcționarea spitalelor, acestea nefiind bugetate și pentru trimestrul al patrulea.

Potrivit lui Ponta, subfinanțarea cronică a armatei reprezintă a șasea „bombă” în timp ce a opta „bombă” este legată de personalul din Poliție, având în vedere că s-au făcut disponibilizări de către fostul ministru Igaș, care a blocat toate posturile pentru absolvenți.

CNAS, faptele grave de coruție de acolo, neasigurarea bugetelor pentru funcționarea spitalelor și plata medicilor, cele 100 de milioane de lei angajate în faze de achiziiți a produselor informatice și faptul că încasările de la cetățeni nu ajungeau înapoi în servicii medicale reprezintă, potrivit lui Ponta, a noua „bombă” lăsată de PDL.

A zecea „bombă” premierul o impută direct lui Emil Boc și Traian Băsescu, care s-au angajat în negocierile cu partenerii internaționali în ceea ce privește creșterea prețului la gaze, lăsând astfel marile orașe fără subvenție la încălzire pentru această iarnă.

Ponta a arătat că a unsprezecea „bombă” are în vedere faptul că PDL a lăsat TVR cu 100 de milioane de Euro datorii, iar a doisprezecea se referă la diminuarea indemnizației pentru mame, pe care Guvernul său încearcă să o restituie.

Taxa auto reprezintă, potrivit lui Ponta, a treisprezecea „bombă”, în condițiile în care suma de 400 de milioane încasată de Guvernul PDL trebuie restituită în baza hotărârilor judecătorești.

A paisprezecea „bombă”, în accepțiunea premierului, e dată de faptul că guvernarea PDL nu a prevăzut niciun buget pentru punerea în aplicare a codurilor juridice, ajungându-se la situația ca ministerul Justiției să aibă, în acest moment, conturile blocate în urma proceselor pierdute cu magistrații.

Ponta a spus că a cincisprezecea „bombă” e reprezentată de situația din Educație, PDL neasigurând bugetul de funcționare până la sfârșitul anului. El a acuzat și faptul că introducerea clasei pregătitoare de către fostul ministru s-a făcut doar pentru a derturna 50 de milioane de lei pentru firmele PDL.

„Toate acestea le-am moștenit și asupra lor ne-am aplecat în cinci luni. Cei de la PDL voiau să prezinte un bilanț, m-am gândid să-i sprijin și să le aduc aminte ce au distrus sau furat în această țară. În perioada 2012-2016 e necesar ca PDL să reflecteze la ce a făcut și să se reformeze ca să spună din nou ceva pe scena publică românească. Tăcerea în cazul lor e de aur, fără să fac aluzie pentru aplecarea celor de la PDL pentru exploatarea cu cianuri”, a spus Ponta.