Ponta ar vrea să îi dea lui Mazăre Portul Constanța

Publicat: 27 03. 2013, 23:04
Actualizat: 07 08. 2015, 19:34

Primul ministru este de acord, în principiu, ca Portul Constanța să treacă din administrarea Guvernului în cea a primăriei conduse de Radu Mazăre. Transferul pachetului de 60% din acțiuni pe care Guvernul îl deține ar echivala cu o gaură în bugetul Transporturilor, dar și un plus consistent în conturile administrației locale. Profitul anual al companiei este de aproximativ 10 milioane de euro.

„De principiu, toate porturile mari din Europa au primăria ca acționar. Când și cum vom face transferul va trebui să discutăm”, a admis astăzi Victor Ponta intenția de a oficializa această decizie.

Inițiativa preluării controlului asupra Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța i-a aparținut primarului PSD Radu Mazăre care a anunțat încă de anul trecut că a convins deputații partidului să inițieze un proiect de lege în acest sens.

„Inițiem o lege să transferăm acțiunile portului către autoritățile locale, urmează să o depună deputații. La ora actuală. acțiunile Administrației Portului sunt împărțite astfel: 20 la sută le are Fondul Proprietatea, 20 la sută municipalitatea și 60 la sută le are Guvernul României”, spunea Mazăre înainte de alegeri.

În scenariul propus de primarul PSD, „cele 60 la sută de acțiuni pe care le deține Guvernul vor trece la autoritatea locală, în principiu cam 10-15 la sută la Consiliul Județean,  cam 3-4 la sută la Primăria Mangalia, 3-4 la sută  la Primăria Năvodari și restul la Primăria Constanța”.