Ponta crede că Băsescu poate fi cercetat în dosarul Nana. Ce decizie a CCR invocă premierul

Publicat: 25 06. 2014, 23:17
Actualizat: 18 03. 2015, 21:30

Într-o intervenție tv, prim-ministrul Victor Ponta a lansat în această seară ipoteza că președintele Traian Băsescu ar putea fi cercetat în dosarul Nana înainte de închierea mandatului cu argumentul că șeful statului „nu are imunitate decât cât au și parlamentarii”: „nu poate fi arestat și are imunitate pentru declarații politice”. Premierul a invocat „o decizie recentă a Curții Constituționale”. „Pe baza acestei decizii probabil că va putea fi cercetat în dosarul Nana”, a concluzionat Ponta.

Mai exact, este vorba despre motivarea deciziei CCR din 21 mai referitoare la conflictul juridic reclamat de Victor Ponta între Guvern și Președinție ca urmare a implicării lui Traian Băsescu în campania PMP înaintea alegerilor europarlamentare din 25 mai. „Eu am văzut azi o decizie foarte recentă, cred că tocmai a fost publicată, care spune un lucru esențial, care până acum a fost o dispută între juriști”, a spus Ponta în această seară la RTV, referindu-se la modul în care este descrisă imunitatea președitelui în dispozitivul acestei hotărâri.

Concret, pentru a stabili dacă Băsescu a încălcat sau nu limitele constituționale, judecătorii invocă articolul 72 alineatul (1) din Legea fundamentală – imunitatea parlamentară –  la care se face trimitere în definirea imunității prezidențiale.


Sursa: Fragment din Decizia 284/2014, luată pe 21 mai de Curtea Constituțională

CITEȘTE TEXTUL INTEGRAL AL DECIZIEI CCR

În interpretarea premierului, imunitatea președintelui ar fi, astfel, echivalentă cu cea a parlamentarilor. „De ce nu își dă demisia? Cred că îi este foarte frică de justiție”, a comentat Ponta.