Ponta explică indemnizația unor diplomați pensionari: O reparație morală pentru cei umiliți de Boc

Publicat: 28 10. 2013, 17:34
Actualizat: 01 11. 2016, 00:01

Diplomații care vor beneficia de majorarea veniturilor sunt cei pe care Guvernul Boc i-a umilit tăindu-le pensia, decizie luată atunci nu ca urmare a unei politici fiscale, ci printr-o „prostie”, a declarat, luni, premierul Victor Ponta.

Agenția MEDIAFAX a anunțat, în urmă cu o săptămână, că, în baza unei ordonanțe de urgență a Guvernului, membrii Corpului diplomatic și consular aflați la pensie la finele lunii august 2010 vor primi din partea Guvernului începând cu anul viitor o indemnație lunară de până la 3.571 lei, decizie argumentată de Executiv prin necesitatea unei compensări bănești pentru „vicisitudinile” suportate de aceștia.

Întrebat, luni, de jurnaliști de ce le va fi majorat venitul doar diplomaților care beneficiau de pensie la 31 august 2010 și nu tuturor, premierul a explicat că acestora li s-a tăiat pensia de către Guvernul Boc, iar ceilalți, care s-au pensionat după această dată, beneficiază de Legea pensiilor.

„Acea ordonanță referitoare la diplomați are aceeași valoare juridică ca proiectul de lege pentru militarii disponibilizați la un moment dat. Și militarii, și diplomații, și din păcate nu doar ei-mai sunt și alte categorii, dar încercăm și noi, pe rând, să rezolvăm-deci și militarii, și diplomații, li s-au tăiat niște dreptruri corect obținute, repet, nu doar printr-o politică a Guvernului Boc, ci printr-o prostie a Guvernului Boc. Pentru că, acum, iată, constatăm că a scăpat Boc de plătit salarii și pensii în 2010 și le plătim noi în 2013, 2014, 2015. Noi, însemnând nu Guvernul, ci noi toți, că Guvernul de unde plătește? Tot din taxele și impozitele pe care cei mai mulți dintre dumneavoastră le plătesc”, a răspuns prim-ministrul.

Ponta a susținut că majorarea pensiilor diplomaților care nu mai erau în serviciu la 31 august 2010 este o reparație financiară, dar și morală, pe care statul o avea față de aceștia.