Ponta face un pas înapoi în scandalul Mircea Băsescu-Bercea Mondial. „Că Băsescu pleacă acum sau în noiembrie, tot aceleași provocări avem. Este un cutremur politic”

Publicat: 20 06. 2014, 12:05
Actualizat: 30 07. 2014, 21:06

După ce în urmă cu doar o zi premierul Victor Ponta îi ceruse demisia președintelui Traian Băsescu în contextul scandalului în care este implicat fratele său, acum primul ministru face un pas înapoi. Deși nu spune clar dacă mai vrea demisia șefului statului, Ponta afirmă că justiția funcționează, fapt dovedit prin reținerea lui Mircea Băsescu, și că nu mai este nevoie de declarații personale. Totodată, premierul a spus că indiferent dacă președintele va demisiona acum sau pleacă de la Cotroceni când i se termină mandatul, România are aceleași provocări.

„Am făcut această declarație când nu știam ce se întâmplă și ce urmează în dosarul penal. Acum justiția funcționează, nu cred că mai e nevoie de declarații ale mele decât într-un singur lucru. România se poate baza pe faptul că și eu și Guvernul ne facem treaba fără niciun fel de ezitare. Că domnul președinte pleacă acum sau pleacă în noiembrie, tot aceleași provocări avem, trebuie să avem grijă ca lucrurile rele care s-au întâmplat în acești zece ani să nu se mai întâmple din nou”, a declarat Ponta.

Primul ministru a subliniat faptul că un om politic „care ține la România” ar trebui să demisioneze într-o situația ca cea de față.

„Cred în continuare că așa ar trebui să facă un om politic care ține la România, dar asta e decizia domniei sale. Nu pot să vorbesc despre implicații directe. Cred că, până la proba contrarie, trebuie să avem încredere toți că justiția își face treaba. Este un cutremur politic, ce va face domnul Băsescu, nu știu, eu îmi doresc să facă ce e bine pentru România”, a adăugat Ponta.

Fratele președintelui a fost reținut joi seară de procurorii DNA pentru trafic de influență. Mircea Băsescu va fi prezentat astăzi instanței cu propunerea de arestare preventivă. El fusese citat, la DNA, în calitate de suspect. Mircea Băsescu a fost reclamat pentru infracțiunea de trafic de influență. În același dosar a fost reținut și Marian Căpățână, presupusul intermediar al banilor de la Bercea Mondial. Înregistrările prezentate public de avocatul clanului Bercea par să indice că fratele președintelui a promis că își folosește influența pentru a influența sentința în dosarul în care Bercea Mondial a fost condamnat la 8 ani și 9 luni de închisoare. Procurorii și judecătorii vor evalua dacă Mircea Băsescu este pericol public, dacă ancheta se poate derula cu el în libertate și dacă lăsarea lui în libertate ar induce o stare de temere în rândul populației.