Ponta i-a cerut lui Băsescu să-i cedeze din nou scaunul la Consiliul European

Publicat: 18 10. 2013, 16:54
Actualizat: 20 03. 2015, 13:51

După premiera din luna mai când a primit de la Cotrroceni mandat de reprezentare la Consiliul European pentru a susține alternativa gazelor de șist, premierul Victor Ponta i-a cerut din nou președintelui Traian Băsescu să-l delege la masa liderilor UE, la Summitul din 24-25 octombrie. Înainte ca președintele să anunțe dacă l-a delegat pe premier, șeful Guvernului a anunțat planul de oprire la Bruxelles la întoarcerea din vizita pe care o face în Statele Unite la începutul săptămânii.

„Urmează să fie confirmat programul pentru Bruxelles, dar la întoarcere (din vizita în SUA , n.red.) cred că ne oprim și la Bruxelles și cred că e bine să ne oprim și la Bruxelles”, a spus Ponta într-o conferință de presă în care și-a anunțat întâlnirile de la Washington.

Intențiile privind reprezentarea la Consiliul European și le făcuse publice cu câteva ore mai devreme, în contextul în care fusese întrebat dacă a stabilit cu Băsescu un mandat pentru vizita în Statele Unite. „Mandat am solicitat, așa cum am făcut și în luna mai, pentru Consiliul European tematic, pentru că e vorba de agenda digitală, de IT, de lucruri la care Guvernul a muncit foarte mult împreună cu industria de IT”, a spus premierul.

Discuțiile despre agenda digitală sunt programate la Consiliul European din 24-24 octombrie la care Ponta ar dori să meargă imediat după decolarea de la Washington. De altfel, premierul și-a eliberat agenda internă pentru toată săptămâna viitoare, convocând în avans atât ședința de Guvern pentru listarea Romgaz cât și reuniunea politică a USL, pentru a dezamorsa tensiunile legate de descentralizare. După ședința USL, Ponta a admis însă că nu a primit un răspuns până la această oră.

Răspunsul final al lui Băsescu urma să vină după o întâlnire din această după-amiază în care să se tranșeze divergențele recente legate de pactul de coabitare. „Ultima întâlnire trebuia să aibă loc ieri. Guvernul a declinat-o. Să vedem dacă se produce astăzi. După ce se produce și această întâlnire, voi lua o decizie (în legătură cu valabilitatea acordului de colaborare instituțională, n.red.)”, a spus Băsescu într-un interviu în cursul dimineții, la B1. Ultimul conflict notabil între președinte ți premier a apărut după schimbarea procurorului Lucian papici de la șefia Secției I a DNA care a culminat cu acuzațiile lui Băsescu că „Ponta s-a băgat cu bocancii în Justiție” și cu avertismentul privind denunțarea pactului de coabitare.