Ponta îi bune în brațe lui Băsescu scandalul steagului secuiesc: „Sunt convins că va avea o atitudine la Bruxelles”

Publicat: 07 02. 2013, 15:37
Actualizat: 24 03. 2015, 17:02

La scurt timp după ce președintele Traian Băsescu a explicat că va aborda problema legată de scandalul steagului secuiesc la Bruxelles numai „dacă va avae ocazia”, premierul Victor Ponta i-a pus, de la microfoanele televiziunilor de știri, subiectul pe agendă.

„Sunt convins că astăzi la Consiliul European, unde președintele Băsescu stă la aceeași masă cu premierul Viktor Orban, e o ocazie bună să se lămurească lucrurile. Sunt convins că președintele va avea azi o atitudine”, a spus Ponta, chestionat de jurnaliști în parlament.

Întrebat dacă intenționează să aibă la rândul său o discuție cu omologul maghiar pe această temă, premierul s-a eschivat. „Nu. Problemele de legislație internă și de respectare a minorităților în România sunt problemele noastre. Nu are nicio treabă primul-ministru maghiar cu chestia asta și nu mă intersează opiniile lui pe această temă”, a comentat Ponta.

Conflictul a pornit duminică, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, când steagul Ținutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul. Secretarul de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, cunoscut pentru pozițiile sale pro-autonomie, a lansat ideea ripostei magjhiare prin care steagul Ținutului Secuiesc, acceptat de justiție în România, să fie arborat de toți primarii din Ungaria. „Nu acceptăm obrăznicii”, a relicat ieri Victor Ponta în ședința de guvern, cerându-i ministrului de Externe, Titus Corlățean, „să se pună lucrurile la punct”. ca urmare, Corlățean l-a cconvocat de urgență la minister pe ambasadorul Oszkar Fuzes.

După ce ambasadorul a declarat însă televiziunilor de știri că ar susține solicitările UDMR privind modificarea art. 1 din Constituției României și autonomia, Corlățean a amenințat cu „măsuri diplomatice clare” care ar putea fi luate