Ponta, întrebat dacă îl suspendă pe Băsescu ca să-i ia pensia: Discutăm de pe 17. Nu i-am dat casă

Publicat: 10 11. 2014, 23:58

Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, la România Tv, de către moderatorul emisiunii, dacă „îl mai suspendă pe Traian Băsescu în ultima zi de mandat ca să-i ia pensia”, așa cum a spus în urmă cu două săptămâni.

„Să discutăm de pe 17 (noiembrie, n.r.) aceste lucruri”, a răspuns Ponta.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prezent și el la emisiune, alături de premier, a fost întrebat, de asemenea, dacă menține propunerea sa de suspendare din funcție a lui Băsescu.

„Cererea mea de suspendare e valabilă, este pe masă”, a răspuns, la rândul său, Tăriceanu, râzând.

Ponta a mai fost întrebat și dacă i-a dat casă lui Băsescu.

„Nu”, a răspuns Ponta, monosilabic.

Întrebat dacă nu-i va da casă lui Băsescu, premierul a adăugat: „Am dat casa aceea pe care și-o dorea la Snagov. O dăm unei fundații a unor mari campioni”.

În 3 noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat, într-o emisiune la România TV, că se gândește că poate ar fi drept ca președintele Traian Băsescu, la cât a încălcat Constituția, să nu aibă mandat întreg, astfel încât să nu primească pensie, menționând însă că dacă va putea evita o criză politică, o va face.

Întrebat atunci ce ar trebui să facă Traian Băsescu pentru a fi suspendat iarăși din funcția de președinte, Ponta a răspuns: „Să încalce grav Constituția”. El a adăugat că actualul șef al statului încalcă în mod constant Constituția „câte puțin”.

Premierul a spus că se gândește că ar fi drept ca, la câte pensii a tăiat și la cât de mult a încălcat Constituția, președintele Băsescu să nu primească pensie de pe urma funcției, scurtându-i-se mandatul. Ponta a precizat că, din câte știe, pentru a primi pensie un președinte trebuie să fi avut mandat întreg, fără a fi demis.

Întrebat dacă va fi suspendat Traian Băsescu, Ponta a subliniat că el doar se gândește că ar fi drept ca președintele actual să nu primească pensie, prin scurtarea mandatului. „Nu știu dacă se va întâmpla”, a spus Ponta.

El a mai adăugat că dacă va putea evita o criză politică în România, o va face. „Dar asta nu înseamnă că Traian Băsescu poate să facă ce vrea”, a precizat premierul.

De asemenea, premierul Ponta a anunțat în acea emisiune că intenționează să inițieze o modificare a legislației actuale, astfel încât foștii președinți ai țării care au primit deja o locuință de la stat să nu mai poată primi încă o locuință de stat, precizând că locuința lui Băsescu din strada Mihăileanu a fost luată de la stat.

„Băsescu trebuie să părăsească Vila Lac 3 în maximum 60 de zile de când nu mai e președinte și sugerez că în această perioadă – cred că așa ar fi corect – un fost președinte care a primit deja de la stat o locuință – pentru că cea din Mihăileanu e tot de la stat – să nu poată să beneficieze a doua oară de o locuință de la stat”, a spus Ponta la România TV.

Întrebat dacă are de gând să inițieze o modificare a legii în acest sens, Ponta a răspuns afirmativ: „Da, am de gând să inițiez. Nu știu dacă va fi timpul necesar pentru promulgare”.

Anterior, premierul Victor Ponta a anunțat că discuția despre „palatul lui Băsescu” se închide, el arătând că a respins propunerea RA-APPS de a i se da șefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmând să fie dat în folosință unei fundații.

În replică, președintele Traian Băsescu a precizat că nu a cerut o vilă anume, ci o locuință de protocol și un birou, conform legii.

„Legea mai scrie ceva, că președintele în funcție nu are voie, la terminarea mandatului, să rămână în locuința pe care a avut-o ca președinte decât două luni. Eu de asta am cerut. Nu stau cu căciula în mână la Ponta ca și cum mi-ar da o casă din cele șapte ale lui. Nu sunt casele lui, este un protocol care trebuie respectat pentru asigurarea securității președintelui, pe timpul vieții”, a adăugat Băsescu.

Premierul Ponta a anunțat recent că Guvernul a primit din partea președintelui Traian Băsescu o solicitare privind atribuirea unei locuințe, cerere care se află în lucru, adăugând: „nu cred că suntem în poziția să acordăm o reședință foarte luxoasă”.

Foștii șefi ai statului au dreptul, conform legii, inclusiv la atribuirea pe perioada vieții a unei reședințe.