Ponta își ia adio pe Facebook de la remaniați. Noii miniștri primesc ca temă „reforme mai radicale și dificile ca cele din anii anteriori”

Publicat: 14 12. 2014, 18:38

Discuțiile de la Palatul Victoria de după-amiază au fost astfel confirmate de Victor Ponta care a anunțat că i-a chemat pe rând atât pe cei care pleacă din Guvern, cât și pe cei care ar urma să intre după votul Parlamentului de mâine. „Azi a fost o zi dificilă, dar și extrem de tristă pentru mine ca lider și ca om – am vorbit cu toți acei colegi (și prieteni în egală măsura) miniștri care nu se vor mai regăsi în noua formulă restructurată a Guvernului”, a scris Ponta după ce miniștrii Florin Jianu și Răzvan Nicolescu anunțaseră la rândul lor, pe paginile personale de Facebook că nu vor mai face parte din noul Guvern al cărui principiu de formare este apartenența la un partid politic.

Dacă miniștrii apolitici au arătat, fiecare, că se întorc la vechile lor poziții publice, sugerând că au refuzat o altă funcție administrativă în compensație, Ponta a tradus această presiune a politizării venită din partea PSD drept „o regândire politica și de acțiune administrativă (normală pentru orice Executiv dintr-o țară democratică)”.

„Știu cum se simt azi (eu am plecat și în 2004 și în 2009 din funcția de ministru cu sentimentul că mai aveam atâtea de făcut) și sper să accepte decizia mea! Și să creadă în mine și în proiectele noastre comune. Tot azi am discutat cu cei pe care îi propun în noul Guvern, care vor avea alături de mine în 2015-2016 responsabilitatea îndeplinirii unei Agende de acțiuni și reforme chiar mai radicale și dificile ca cele din anii anteriori”, a adăugat Ponta, fără a nominaliza, până la această oră, nou-intrații în schița sa de Guvern.

Potrivit unor surse politice, printre aceștia se numără Andrei Gerea (Economie) și Grațiela Gavrilescu (Mediu) din partea formațiunii lui Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Grindeanu (Comunicații), Ionuț Vulpescu (Cultură) din partea PSD și Sorin Câmpeanu, varianta PC pentru ministerul Educației.

În noul guvern restructurat ar urma astfel să nu se mai regăsească Ioana Petrescu (Finanțe), Florin Jianu (IMM-uri și Turism), Răzvan Nicolescu (Energie), Aurelia Cristea (Dialog Social), Bogdan Stanoevici (Românii de Pretutindeni), portofoliile lor urmând să se contopească cu cele din care au provenit inițial: Finanțele cu Bugetul, sub conducerea lui Darius Vâlcov, Energia cu IMM-urile și Economia, oferite lui Andrei Gerea, Dialogul Social cu Munca, la care rămâne Rovana Plumb.

În noua schemă guvernamentală, PC va renunța la funcția de vicepremier și la Ministerul Comunicațiilor, condus până acum de Răzvan Cotovelea, pentru a prelua Educația și Cercetarea, iar PSD îi va scoate din Executiv pe Constantin Niță, Remus Pricopie și Mihnea Costoiu.