Ponta, la Muzeul Holocaustului din Washington: Istoria trebuie cunoscută și asumată, nu cosmetizată

Publicat: 23 10. 2013, 23:13
Actualizat: 01 08. 2014, 09:50
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Muzeul Holocaustului din Washington, că persoanele care la un moment dat spun că nu s-a întâmplat nimic rău în România în istorie trebuie să cunoască realitatea și să o asume, el precizând totodată că istoria nu trebuie nici măcar "cosmetizată".

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Muzeul Holocaustului din Washington, că persoanele care la un moment dat spun că nu s-a întâmplat nimic rău în România în istorie trebuie să cunoască realitatea și să o asume, el precizând totodată că istoria nu trebuie nici măcar „cosmetizată”.

„Cred că singurul lucru rușions este să nu recunoști, să nu accepți istoria și, cu sprijinul dumneavoastră, cu sprijinul ministerului Educației, sunt convins că generațiile noi vor fi mai bine educate și mai bine informate, fără niciun sentiment suplimentar de vinovăție, ci doar asumând istoria, cunoscând-o pentru a nu mai accepta niciodată, nu repetarea sa, dar nici măcar cosmetizareas sa, ceea ce cred că e foarte important. Toți cei care la un moment dat spun că nu s-a întâmplat nimic rău în România trebuie să cunoască realitatea și să ne-o asumam”, a spus Ponta presei, după ce a vizitat Muzeul Holocaustului din Washington.

El a susținut declarația în contextul semnării unui acord de cooperare dintre Ministerul Educației din România, Institutul Elli Wiesel și Muzeul Holocaustului din Washington.

Premierul a arătat că trecutul trebuie asumat indiferent dacă este vorba de lucruri bune sau rele.

Prezent la eveniment, directorul secției de cercetare arhivistică din cadrul muzeului, Radu Ioanid, a subliniat faptul că nu trebuie învinovățite popoarele, ci regimurile politice.

„Mă bucur că ați folosit cuvântul de „vinovăție”, pentru că punctul nostru de vedere a fost întodeauna că nu este vorba de vinovăția unui popor. Este vorba de vinovăția unui regim politic”, i-a spus Radu Ioanid lui Ponta.

Premierul Victor Ponta se află în vizită oficială la Washington.