Ponta, nemulțumit de Marga: „ICR nu merge cum ar trebui”

Publicat: 12 06. 2013, 15:35
Actualizat: 12 06. 2013, 15:35

Premierul Victor Ponta s-a arătat nemulțumit, la începutul ședinței de Guvern, de activitatea Institutului Cultural Român, chiar dacă a admis că acesta nu este în subordinea Guvernului, ci în coordonarea Senatului, cerând să se ia inclusiv  măsuri politice.

„Din păcate, situația la ICR nu merge cum ar trebui”, i-a pus Victor Ponta în vedere ministrului Culturii, Daniel Barbu, coleg de partid în PNL cu președintele ICR, Andrei Marga.

Premierul i-a cerut lui Barbu să propună Senatului să lucreze la o strategie comună cu experții din Minister pentru a schimba „situația de la ICR”. „Vreau să ne propuneți, și politic, și Senatului, toate măsurile care sunt necesare ca ICR-ul, deși nu e în subordinea Guvernului, dar colaborează cu Ministerul Culturii și Ministerul de Externe, să redevină, totuși, o instituție care să ne ajute în promovarea culturii noastre în străinătate”, a cerut Ponta.

Reproșurile publice ale premierului vin la două zile după ce Andrei Marga a solicitat, printr-o scrisoare adresată conducerii Senatului, majorarea bugetului ICR cu peste 15 milioane de lei la rectificarea bugetară așteptată în trimestrul al II-lea.

Marga susține că, prin bugetul pentru anul 2013, de 29.116.000 lei, inferior celui din anul precedent, de 43.000.000 lei, ICR a fost deja constrâns să comprime unele activități. „După cum se știe, mai mulți bani cheltuiți chibzuit înseamnă mai multă și mai durabilă promovare a culturii române în străinătate, conform misiunii încredințată de legea Institutului Cultural Român”, scrie Andrei Marga pentru a obține mai mulți bani de la Guvern.