Ponta pleacă la Paris să discute despre Schengen. Ce le scrie premierul miniștrilor din UE

Publicat: 13 02. 2013, 13:31
Actualizat: 29 03. 2015, 00:38

Premierul Victor Ponta merge săptămâna viitoare la Paris, pentru „a pune în aplicare acel parteneriat strategic”, anunțând că va discuta cu președintele Franței, Francois Hollande, și despre aderarea României la Spațiul Schengen. „Poziția Franței este foarte importantă”, a argumentat primul-ministru în ședința de guvern. Franța și-a reevaluat rezervele față de opoziția la aderarea României la Schengen încă de anul trecut, când a votat, alături de Germania. Pentru intrarea în două etape: mai întâi cu spațiul aerian, apoi cel terestru. Ulterior, Germania a invocat restanțele pe justiție, alături de Olanda, optând pentru o amânare.

În plus, susține Victor Ponta, guvernul va transmite câte o scrisoare miniștrilor de Interne și a celor de Externe din țările Uniunii Europene, înainte de Consiliul Justiție și Afaceri Interne din martie, pentru a cere un calendar de aderare, având în vedere îndeplinirea condițiilor tehnice de către România. Scrisoarea va fi semnată împreună cu miniștrii Radu Stroe și Titus Corlățean și nu are nicio legătură cu cea cerută de președintele Traian Băsescu, acuzat de premier că „sabotează din interior” aderarea.

„E o problemă politică. Trebuie să ne chinuim cu toții să o rezolvăm și, dacă nu mai suntem sabotați din țară, sunt și șanse bune”, a spus Victor Ponta.