Ponta și Dragnea au căzut la pace cu primarii. Salariile edililor se vor calcula după numărul de locuitori. Liderul ACoR pentru Gândul: „Contează și bunăvoința”

Publicat: 05 09. 2013, 23:59
Actualizat: 06 07. 2016, 07:37

După protestul înaintat în urmă cu două săptămâni Guvernului, în care reclamau de la lipsa banilor în teritoriu până la incompatibilitățile pe care le vor parțial eliminate din legea ANI, reprezentanții celor 2.800 de primari de comune din România, majoritatea covârșitoare aparținând USL, s-au înțeles astăzi cu Victor Ponta și Liviu Dragnea care le-au acceptat mare parte din revendicări.

„Cea mai mare parte au fost acceptate pentru că sunt firești”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea la finalul întâlnirii, anunțând că săpătămâna viitoare, joi, ar urma să se semeze și un pact cu Asociația Comunelor din România.

Dragnea: „E corect ca indemnizația să fie proporțională”

La rândul lor, primarii au ieșit mulțumiți de la discuții. Printre revendicările care le-au fost acceptate se numără și adaptarea indemnizației de primar în funcție de numărul de locuitori din localitate, eliminându-se astfel discrepanțele care existau între comune și orașele cu mai puțini locuitor chiar decât zonele rurale. „Punctelele din protest au fost asumate și chiar s-au găsit soluții. Am agreat să eliminăm diferența dintre comune, orașe și municipii în ceea ce privește acordarea unor drepturi”, a explicat  Emil Drăghici, președintele ACoR și primar independent la Vulcana Băi, în Dâmbovița.

Dragnea a clarificat și în ce sens dispar „diferențele”. „Nu eliminăm diferențele dintre comune și orașe pentru că nu se poate. Propunerea dumnealor e ca aceste clasificări să fie făcute în funcție de numărul de locuitori Sunt comune cu 15.000 de locuitori și orașe cu 1700. E incorect ca indemnizația primarului în aceste orașe să fie mai mare”, a promis vicepremierul modificarea legii.

Dincolo de rectificarea indemnizațiilor, primarilor li s-a promis că vor fi chemați lunar la discuții despre problemele din terirtoriu, că vor fi cooptați la elaborarea unui Cod al Finanțelor Locale și la Codul Administrației și consultați în ceea ce privește descentralizarea. „N-o să fie foarte ușor, dar au hotărât să vină la minister să lucrăm împreună”, a spus Dragnea.

Acordul care a liniștit spiritele

Contactat de gândul, Emil Drăghici s-a declarat satisfăcut de rezultat, chair dacă „nu a fost timp să intrăm în detalii pe fiecare revendicare a noastră”. Primul motiv de satisfacție: prezența lui Ponta. „Este o premieră”. Al doilea: promisiunea că, în măsura în care vor veni cu propuneri de texte de lege pentru ordonanțele pe acre le critică pentru că le-au luat la centru banii din teritoriu „acestea vor fi analizate”. „Vine Asociația cu propunerea de text ca apoi să fie propusă spre analiză Ministerului Finanțelor. Și ce am câștigat enorm este că am căzut de acord să facem lunar o întâlnire, o analiză de progres. Altfel,de întâlnim ca să ne adunăm”, spune primarul Drăghici.

O altă promisiune de la Palatul Victoria este aceea că în acordul de partenaeriat care va fi semnat pe 12 septembrie va fi inclus angajamentul de majorare a sumelor defalcate din TVA care se întorc în teritoriu. Chiar dacă nu au obținut decât promisiuni pentru moment, primarii se declară încrezători. „Contează și bunăvoința”, spune Emil Drăghici.

Așa cum a relatat gândul, Asociația Comunelor din România (ACoR) a realizat recent cel mai dur rechizitoriu împotriva guvernării Ponta, concluzia fiind că, după 15 luni de guvernare, „deziluzia este generală”. Cei din ACoR au adoptat un document intitulat „Protest față de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităților locale” în care critică dur mai multe Ordonanțe de Urgență ale guvernului Ponta, inclusiv nerezolvarea problemei incompatibilităților.

Primarii amenințau că, dacă solicitărilor lor nu vor fi rezolvate urgent, vor recurge și la alte forme de protest. Printre acestea, „neimplicarea pentru mobilizarea cetățenilor cu drept de vot la referendumul național pentru revizuirea Constituție, dar și la alegerile europarlamentare și prezidențiale”. De asemenea, ei nu exclud să intre în grevă.

Documentul intitulat „Protest” a fost adoptat în unanimitate de primarii de comune la Adunarea Generală din 29 iulie.