Ponta: „Vina tragediei nu aparține MAI. Mănescu nu e responsabilă. Din păcate, cele două victime au decedat la foarte scurt timp după accident”

Publicat: 24 01. 2014, 12:01
Actualizat: 24 03. 2015, 04:56

Premierul Victor Ponta a tras linie după accidentul aviatic de luni din Munții Apuseni, în care pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața, și a constatat: „Vina nu aparține MAI”, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, „nu este responsabilă” pentru eșecul autorităților, iar „din păcate, cele două victime au decedat la foarte scurt timp după accident”. Concluzia a fost trasă de premier după o notă despre modul în care au funcționat instituțiile, prezentată miercuri în Guvern, dar în lipsa unui raport al medicilor legiști privind cauza exactă a deceselor.

Întrebat după instalarea interimarului Gabriel Oprea, la Interne, dacă ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, nu avea nicio responsabilitate în operațiunea de căutare a epavei în condițiile în care o Hotărâre de Guvern menționează obligația constituirii unui comitet interministerial la Transporturi într-o astfel de situație, Ponta a răspuns scurt: „Nu. Dumneavoastră aveți dreptul să cereți demisia cui doriți. Eu am luat măsurile la nivelul Guvernului”.

Din partea Ministerului Transporturilor, premierul așteaptă doar colaborarea în ancheta care va stabili cu exactitate cauzele accidentului. „Am trimis și Corpul meu de Control și împreună cu Ministerul Transporturilor sprăm să avem o analiză cât mai curând”, a spus el.

Singurul considerat resposabil de Ponta care a rămas încă în funcție ar fi directorul STS, Marcel Opriș. „Am întocmit adresa (pentru discutarea situației STS în CSAT, n.red.), o vor semna o treime din membrii CSAT, cum spune legea. Eu am luart deciziile la nivelui Guvernului, sper să o facă și președintele la STS. Șefii instituțiilor care aveau responsabilități au răspuns cu funcția”, susține Ponta.