Prefecții de Bacău, Constanța, Neamț și Sălaj au fost demiși. Guvernul anunță că vor urma și alții

Publicat: 02 03. 2016, 18:22
Actualizat: 27 09. 2018, 21:26

El a anunțat schimbarea prefecților la sfârșitul ședinței săptămânale a Guvernului și a explicat că în locul prefecților demiși au fost numite persoane din rândul inspectorilor guvernamentali pentru că prima opțiune a Executivului, în asemenea situații, este să caute în rândul înalților funcționari publici persoane care cunosc județul respectiv și au experiență managerială.

„Doar a doua opțiune este, în cazul în care nu găsește persoanele indicate în rândul inspecterilor guvernamentali, să găsească persoane din județele respective care au experiență în conducerea instituțiilor deconcentrate și să le numească cu caracter temporar pentru exercitarea funcției de prefect. Din păcate celor care nu vin din rândul inspectorilor guvernamentali au avut o anumită relaționare politică, dar li se solicită ca această relație politică să nu fie activă și actuală, iar implicarea politică să lipsească cu desăvârșire”, a spus Suciu.

El a mai anunțat că schimbările și numirile de prefecți vor continua și în perioada următoare.

Prefecții județelor Alba, Argeș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Dâmbovița, Gorj, Satu-Mare și Vaslui au fost schimbați din funcție de Guvern pe 18 februarie.

ALDE și PSD i-au cerut public premierului explicații pe această temă, el fiind chemat în acest scop pe 14 martie în plenul Camerei Deputaților. Potrivit unor surse guvernamentale, primul-ministru nu s-a decis dacă va da curs personal solicitării sau va trimite un reprezentant.