Primul PACT pe care îl propune Iohannis. „Toți factorii politici să își asume clar menținerea acestui obiectiv pentru cel puțin 10 ani”

Publicat: 06 01. 2015, 14:53

Acordul politic, despre care Klaus Iohannis a vorbit la învestirea generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major General, ar urma să fie valabil pentru cel puțin 10 ani, dacă și partidele vor conveni asupra acestui lucru. „Propun tuturor factorilor politici, atât de la putere cât și din opoziție, să își asume clar menținerea acestui obiectiv pentru cel puțin 10 ani. Nu voi accepta ca niciun Guvern, indiferent cine îl conduce, să nu își asume finanțarea asumată pentru Apărare”, a spus președintele, ca avertisment pentru viitori șefi de Guvern însă.

Urgența legată de bugetul pentru Apărare a apărut în contextul în care cheltuielile la care România s-a angajat la Summitul NATO din septembrie, pentru a găzdiu un comandament regional la Marea Neagră, nu au acoperire în bugetul pentru 2015. Pentru a le asigura, Guvernul a cerut extinderea defici8tului cu încă 0,3% din PIB, solicitare neacceptată în decembrie de reprezentanții Comisiei Europene și pentru care ar urma să se ceară acordul politic al Consiliului European.

Un pact similar, dar pentru Educație, a fost semnat în 2008 de toate partidele politice la inițiativa fostului președinte, Traian Băsescu. Acordul prevedea printre altele alocarea a minimum 6% din PIB pentru Educație, prevedere care nu a fost până acum respectată de niciun guvern, chiar dacă partidele semnatare au făcut parte din toate Cabinetele de la acel moment încoace.

„Mă bucur că și președintele Iohannis face din aceasta o prioritate absolută. Securitatea nu se realizează pe gratis”, a fost și poziția premierului Victor Ponta. 

El a vorbit despre finanțarea sectorului millitar ca despre o „asumare transpartinică”.

Victor Ponta a ținut să precizeze că bugetul Ministerului Apărării a crescut în ultimii ani, iar alocarea pentru 2015 este mai mare decât cea din 2008, un an de creștere economică.