Prioritățile lui Iordache, după preluarea mandatului la Justiție. Ce spune despre sesizarea Inspecției Judiciare în cazul dezvăluirilor făcute de Ghiță

Publicat: 05 01. 2017, 11:34
Actualizat: 19 06. 2018, 04:52

„Priorități sunt întărirea statului de drept și creșterea încrederii cetățeanului în actul de justiție. Cea mai importantă este încrederea cetățeanului în actul de justiție corect, cu respectarea legii”, a declarat Florin Iordache, joi, la preluarea mandatului de ministru al Justiției.

În legătură cu înregistrarea în care Traian Băsescu vorbește despre informații pe care le-ar fi primit în legătură cu dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu, Iordache a declarat că va analiza dacă se impune sesizarea Inspecției Judiciare.

Florin Iordache a ajuns joi, în jurul orei 9.00, la Ministerul Justiției. Anterior, la sediul instituției a ajuns Raluca Prună, fostul ministru, pentru predarea mandatului.

„Sunt foarte încântată, cred ca am făcut un mandat destul de bun pentru un timp foarte scurt. Am făcut multe lucruri, am lăsat și multe lucruri nefăcute că nu am avut timp. De exemplu, am pregătit tot anul trecut un pachet de legi ale justiției care modifică legile din 2004, cele trei legi, pachetul pe justiție. L-am făcut printr-o largă consultare, am discutat cu asociațiile de magistrați. Erau proiecte de lege, nu am reușit să le depunem în Parlament, cred că este corect să le lăsăm acestui Guvern. Eu am nădejdea că ele vor fi depuse în Parlament și adoptate”, a declarat fostul ministru.

Florin Iordache le-a prezentat parlamentarilor juriști, miercuri, câteva obiective pe care le are în fruntea Ministerului Justiției, acesta precizând că va propune premierului o revizuire a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, precizând și că este necesară o lege a răspunderii magistraților după model european. În ceea ce privește ajustarea codului penal și a celui de procedura penală, Raluca Prună a declarat că nu s-ar impune decât în condițiile unor decizii ale CCR.

„Cred că am avut destule decizii ale Curții Constituționale, am pus în acord această legislație nu de mult, la jumătatea anului trecut, cu deciziile curții, eu cred că nu mai sunt lucruri care să necesită măsuri urgente dar rămâne de văzut. Dacă curtea va constata că o altă prevedere e neconstituțională, evident că va trebui modificată prevederea respectivă”, a precizat Prună.

Fostul ministru a declarat că de la 1 februarie își va relua postul de la Bruxelles. Raluca Prună nu a dorit să-i dea sfaturi noului ministru, însă a transmis un mesaj magistraților.

„Nu îmi permit eu să am recomandări pentru noul ministru care este om politic și este mai în măsură decât mine să știe ce are de făcut. Am o recomandare pentru magistratura română , să nu uite că multă lume își pune speranța că este o magistratură matură. Eu sper că ceea ce s-a construit în cel puțin 12 ani, din 2004, nu se va pierde și că de acum încolo nu vom face decât să consilidăm”, a mai declarat fostul ministru.