Procurorul Vasile Popa, condamnat la închisoare, eliberat din funcţie de Klaus Iohannis

Publicat: 11 02. 2020, 14:11
Actualizat: 11 02. 2020, 14:14
Presedintele Klaus, o nouă rundă de consultări la Cotroceni MEDIAFAX FOTO

Președintele Klaus Iohannis l-a eliberat pe Vasile Popa din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, ca urmare a condamnării definitive de instanța supremă la 6 ani de închisoare cu executare pentru șantaj și abuz în serviciu, potrivit Mediafax.

Eliberarea din funcție a lui Vasile Popa a fost făcută „ca urmare a condamnării definitive pentru săvârșirea unor infracțiuni prin care s-a adus atingere prestigiului profesiei”, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului a semnat și decretul pentru eliberarea din funcția de prim-procuror delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil a lui Mircea Burlacu, pe motiv de pensionare la data de 1 martie.

Vasile Popa a fost condamnat de instanța supremă

Pe 22 ianuarie, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Vasile Popa a fost condamnat de instanța supremă la 6 ani de închisoare cu executare pentru șantaj, abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului. Decizia este definitivă.

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2014, Popa a constrâns o persoană să îi remită suma de 7.700 de lei, reprezentând diferenţa de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior, prin ameninţarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune în cazul în care nu ar înapoia banii.

În perioada 2011 – septembrie 2013, prim-procurorul Vasile Popa a primit de la un denunţător diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa două – trei ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit şi amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii de care a beneficiat magistratul.