PSD susține „fără rezerve” prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază

Publicat: 16 01. 2024, 15:39
Actualizat: 16 01. 2024, 15:40

Partidul Social Democrat transmite că „susține fără rezerve” prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente și după 31 ianuarie. Decizia a intrat în vigoare pe 1 august și a fost prelungită în octombrie.

PSD se bazează pe datele Institutului Național de statistică, de arată că „decizia Guvernului de a limita adaosul comercial la alimentele de bază și-a atins obiectivele principale de a tempera inflația și de a proteja puterea de cumpărare a cetățenilor cu venituri mici și medii”.

Ca atare, PSD susține fără rezerve prelungirea acestei măsuri, pentru cel puțin încă trei luni de zile, inclusiv cu posibilitatea de a se introduce noi produse esențiale  în lista alimentelor cu adaos limitat, agreate în urma consultărilor dintre Ministerul Agriculturii și asociațiile de profil, se arată într-un comunicat de presă.

Conform datelor INS, media statistică a prețurilor de consum pentru produsele alimentare a scăzut semnificativ după adoptarea măsurii limitării adaosului comercial, atingând vârful cel mai scăzut în luna august 2023, transmite PSD.

Chiar dacă ulterior au mai existat variații ale prețurilor la alimente, până la finalul anului trecut media agregată a acestora nu a mai depășit nivelul existent înainte de adoptarea măsurii (luna iunie 2023).

Totodată, trebuie subliniat că, spre deosebire de alte măsuri pentru combaterea creșterii prețurilor aplicate în alte state din Uniunea Europeană, soluția promovată de PSD nu a perturbat piața de profil și nu i-a afectat în niciun fel pe producătorii români. Chiar dacă limitarea adaosului comercial nu impune comercianților prețuri finale fixe, datele INS ne arată că această măsură a descurajat în mod evident creșterile speculative de prețuri practicate de unii comercianți pe fondul incertitudinilor economice regionale și globale.

În noua etapă, lista cu alimentele de bază ar putea cuprinde și carnea de miel. Este o propunere pe care Florin Barbu o ia în calcul.

În preajma sărbătorilor, când am introdus anumite alimente, este o sugestie bună să introducem şi mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat. Vă mulţumesc pentru propunere şi o să o iau în calcul. Tot timpul se consumă miel în România şi vreau să vă spun că România deţine 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie şi 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României şi de la fermierii români din sectorul ovin”, a declarat ministrul Florin Barbu, citat de Agerpres.

La finalul lunii octombrie, Guvernul Ciolacu a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând noi produse lista de bază: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere.

Ministerul Agiculturii, inițiatorul acestei măsuri, transmitea la momentul primei prelungiri că „instituirea măsurii cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin limitarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale a determinat scăderea preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populaţiei”.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Florin Barbu, după discuțiile cu fermierii: Am toate revendicările realizate / Bugetul ministerului are surse de finanțare pentru solicitări

Medicii de familie ies în stradă la Sibiu / Sindicatele din Sănătate atrag atenția asupra posibilității declanșării grevei