Radiografia lui Băsescu asupra candidaților: „Ponta va revitaliza sistemul, Macovei are carențe, Iohannis a fost premierul Grivco, Udrea e foarte greu să câștige”

Publicat: 09 09. 2014, 23:12
Actualizat: 18 03. 2015, 22:10

Dacă în urmă cu câteva luni se arăta dispus să îl voteze în turul al doilea pe Klaus Iohannis, președintele Traian Băsescu și-a amintit, pe măsura apropierii de data alegerilor, de istoria acestuia cu grupul politic „Grivco”. Ironizat de Băsescu după prestația în emisiunile TV din ultimele săptămâni, Iohannis a fost etichetat în final drept „un om slab”. „Când l-am auzit că spune că a cumpărat șase case, eram acasă, mi-a venit să mă urc pe pereți. Cine se meditează la fizică? S-o fi meditat tot județul Sibiu la el. Cum să faci bani de toate casele din meditații? Pe urmă, vine și spune „mi-au dat mama și tata”. Când te uiți, mama – asistentă medicală, tata – mecanic. Lucrurile astea arată omul slab”, și-a tras Băsescu concluzia, într-un interviu la B1, mustrându-l pe Vasile Blaga pentru alegerea politică: „Dragă Vasile, puteai să cauți pe cineva în PDL, că aveai oameni valoroși. Cum te duci să te predai la premierul Grivco?”

Dacă, din rândul PDL-iștilor, „Emil Boc era indiscutabil mai bun” în opinia președintelui, un alt fost ministru pe care l-a susținut, Monica Macovei, a avut parte de critici. „Macovei are carențe consistente. Trebuie să te uiți sub poleială, mai ales când știi multe lucruri”, a comentat, eliptic, Băsescu.

În privința lui Victor Ponta, previziunea actualului președinte este că, ajuns la Cotroceni „va revitaliza sistemul vechi”, descris ca unul cu insstituții de securitate slabe și subordonate politic și cu o Justiție influențată de magistraați corupți.

Singurul candidat elogiat de Băsescu a fost, previzibil, Elena Udrea. Nici în privința sa pronosticul nu a fosst însă favorabil: „Foarte greu (să câștige, n.red.). Nu știu dacă-i timpul femeilor. Dar, categoric, am mult mai multă încredere în ea decât în Ponta sau Iohannis la un loc. Pe femeia asta n-am văzut-o mințind”, a susținut Băsescu, fără a putea combate însă exemplul moderatorului: argumentele sale în timpul episodului legat de retragerea lui Cristian Diaconescu din postura de prezidențiabil PMP și apoi revenirea acestuia ca susținător al său.