Raluca Turcan: Asumarea răspunderii, un demers constituţional, corect şi curajos. CCR a confirmat că am procedat corect

Publicat: 12 02. 2020, 15:26
Actualizat: 12 02. 2020, 15:26
Raluca Turcan, despre susținerea domeniului cultural în pandemie

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că procedura de angajare a răspunderii pe Legea Bugetului de Stat şi Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat a fost o urgenţă absolută, pentru ca ţara să aibă de la 1 ianuarie un buget adoptat. „Curtea Constituţională a confirmat că procedura a fost corectă”, a precizat Turcan.

Legea Bugetului de Stat şi Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat sunt constituţionale! Procedura de angajare a răspunderii a fost o urgenţă absolută, pentru ca ţara să aibă de la 1 ianuarie un buget adoptat. Am ajuns în această situaţie excepţională pentru că Guvernul Dăncilă nu a respectat Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, care obligă Executivul să construiască bugetul până la 1 noiembrie şi să îl aducă în Parlament înainte de 15 noiembrie”, a scris Raluca Turcan, miercuri, pe Facebook.

Ea a adăugat că Guvernul Orban a plătit toate facturile restante, a adoptat rectificarea bugetară, şi-a asumat răspunderea pe bugetul de stat pentru ca autorităţile locale să îşi poată gestiona banii.

În mai puţin de două luni de la preluarea mandatului, Guvernul Orban a adoptat o rectificare bugetară dificilă, a plătit toate facturile restante şi şi-a angajat răspunderea pe Legea Bugetului de Stat şi Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru 2020. Astfel, România a avut un buget în vigoare încă din primele zile ale anului 2020. Este pentru prima dată, în ultimii ani, când autorităţile locale au putut să-şi construiască bugetele locale şi să-şi programeze toate cheltuielile încă de la începutul anului. Am oferit stabilitate şi predictibilitate economică ţării, lucru care s-a văzut în stabilizarea cursului leu/euro”, a completat Turcan.

Vicepremierul a mai precizat că „a fost un demers constituţional, corect şi curajos. Ne-am pus mandatul pe masă pentru binele ţării, iar CCR a confirmat că am procedat corect!”.

CCR a respins, miercuri, sesizarea lui Marcel Ciolacu şi a lui Teodor Meleşcanu privind procedura de adoptare a bugetului de stat prin angajarea răspunderii Guvernului.