Raluca Turcan: „Avem datoria să respingem simbolurile şi faptele unui regim totalitar şi să ne cerem iertare pentru vieţile pierdute în urma Holocaustului”

Publicat: 09 10. 2020, 12:54
Actualizat: 09 10. 2020, 13:12
Raluca Turcan, despre principala sursă de infectare cu Covid-19 în România: „N-am mai permis... Poliția își face datoria” / Mediafax Foto / Remus Badea: Mediafax

„Avem obligaţia să încurajăm cursurile de istorie a Holocaustului în şcoli şi universităţi şi să ne asumăm trecutul”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan, de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Asumarea istoriei se face doar prin educaţie şi gesturi civice! Astăzi, de Ziua Naţională a comemorării victimelor Holocaustului din România avem datoria să recunoaştem faptele reprobabile ale unui popor împotriva altui popor. Să respingem simbolurile şi faptele unui regim totalitar şi să ne cerem iertare pentru vieţile pierdute în urma Holocaustului. Au fost vieţi luate unor oameni care nu aveau nicio vină. Singurul criteriu pentru a fi condamnaţi la moarte era apartenenţa la o minoritate etnică şi religioasă. Tocmai de aceea, ca stat, avem obligaţia să încurajăm cursurile de istorie a Holocaustului în şcoli şi universităţi şi să ne asumăm trecutul. Doar aşa vom putea preveni astfel de tragedii pe viitor”, a scris Turcan, vineri, pe Facebook.

Raluca Turcan a amintit de filmul lui Radu Jude – „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, precizând că este „despre masacrul de la Odessa și despre câtă necunoaștere și indiferență este în societatea românească și în zilele noastre”.

„Vă recomand să-l vedeți și să trageți propriile concluzii”, a încheiat Raluca Turcan.

Iohannis, de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Să nu mai permitem repetarea unei asemenea tragedii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că „cei care vor să şteargă Holocaustul din istorie, precum şi cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor”.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi începe mesajul său transmis de Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, citându-l pe primarul oraşului Cernăuţi, din 1941, Traian Popovici, care a fost martor al deportării evreilor din Bucovina şi salvator a mii de evrei: „Mi-am dat seama că s-a pus în mişcare roata nenorocului lor”.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că deportarea a fost un genocid de proporţii inimaginabile şi astăzi aduce un omagiu victimelor Holocaustului. România îi onorează pe supravieţuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocităţi care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră.