Raluca Turcan, despre beneficiarii de pensii speciale: Diferența dintre contributivitate și banii veniți de la buget e uriașă

Publicat: 30 03. 2021, 10:31
Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a postat luni pe Facebook un mesaj cu referire la beneficiarii de pensii speciale din România.

Aceasta susține că în acest moment, în România, aproximativ 9.500 de persoane încasează o pensie medie de 9.600 de lei.

Raluca Turcan adaugă că diferența dintre contributivitate și banii veniți de la buget este uriașă.

Ea mai spune că a discutat cu acele categorii care beneficiază de astfel de venituri despre o serie de propuneri de modificare a modului de calcul a pensiilor de serviciu.

„Am prezentat astăzi (luni, n. red.) reprezentanților categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, inițiate de Ministerul Muncii. Le-am adresat totodată invitația de a veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, după analiza actualei legislații și a proiectelor noastre.

În cursul discuțiilor pe care le-am avut astăzi, am subliniat faptul că schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanți și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității, în stabilirea pensiilor acordate prin legi speciale”, a scris ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan, despre beneficiarii de pensii speciale: Sunt 90.000 de români care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială

Ministrul mai spune că, în timp ce în România există aproximativ 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, există aproximativ 90.000 de români care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, deoarece nu au stagiul minim de cotizare de 15 ani realizat.

„În România sunt 9 500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9 600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90 000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Discuția despre echitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii – obiective pe care mi le-am asumat – trebuie așadar în mod obligatoriu să includă o soluție pentru echilibrarea pensiilor de serviciu.

După o nouă rundă de consultări, vom prezenta grupului de lucru pentru legile privind pensiile speciale, constituit la nivelul coaliției de guvernare, o variantă de proiect care să aducă echitate în sistemul public de pensii.”, a spus Turcan.

Turcan: Sperăm ca în doi ani să avem o nouă lege a pensiilor

Raluca Turcan, a anunțat recent că într-un an și jumătate, cel mult doi ani, va exista o nouă lege a pensiilor.

Totodată, ea a adăugat că speră ca până atunci și dosarele de pensie să fie recalculate.

Ministrul a mai spus că în România s-a mai realizat o recalculare a pensiilor, între 2005 și 2008, pentru un milion de pensii, iar ulterior pensiile au fost indexate sau majorate prin majorarea punctului de pennsiii.