Referendum pentru revizuirea Constituției simultan cu prezidențialele. Ponta: „Poate fi turul unu sau doi, o să discutăm”

Publicat: 15 11. 2013, 00:23
Actualizat: 19 03. 2015, 10:13

Ideea organizării referendumului pentru revizuirea Constituției simultan cu alegerile prezidențiale a fost reluată de premierul Victor Ponta după ce Curtea Constituțională a decis astăzi că legea se poate modifica în sensul reducerii cvorumului de validare la 30% din numărul alegătorilor, dar numai cu condiția intrării în vigoare peste un an.

Din calculele liderului PSD, decizia va permite organizarea referendumului de revizuire în turul întâi sau în cel de-al doilea al alegerilor prezidențiale, acesta fiind singurul detaliu care rămâne de discutat în USL. 

„Așa îl și facem. Poate fi turul unu sau doi, o să discutăm să vedem”, a spus Ponta la RTV, avansând ca posibilă orice dată după 24 noiembrie 2014.

Premierul anticipează chiar că, în cazul unui refuz al președintelui de a promulga legea în 10 zile, cei doi președinți ai Camerelor, Crin Antonescu și Valeriu Zgonea, își pot asuma publicarea în Monitorul Oficial sub propriile semnături. „În mod normal, în maxim 10 zile, ar fi 24. Dacă nu o promulgă au dreptul să o promulge cei doi președinți ai Camerei. Există precedente tot cu Traian Băsescu în 2007-2008. La anul pe 24 noiembrie putem să facem referendumul. E foarte strâns calendarul, dar putem s-o facem”, crede Ponta.