Reguli speciale pentru partide în campaniile electorale: conturile bancare sunt exceptate de la executare silită

Publicat: 29 02. 2016, 21:28

„Conturile bancare pentru campania electorală (…) au statut de afectațiune specială și nu sunt supuse executării”, prevede unul din amendamentele inițiate de Comisia juridică și adoptate în plen.

De asemenea, proiectul mai prevede ca partidele politice să își poată închiria spațiile aflate în patrimoniu propriu, dar „fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic”. În momentul de față, partidele își pot închiria spațiile doar pentru conferințe sau acțiuni social culturale și pentru organizarea birourilor parlamentare.

Proiectul de lege, inițiat de senatorii social-democrați Nicolae Moga, Șerban Nicolae și Florea Voinea, a fost adoptat cu 105 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și șase abțineri, Senatul fiind prima cameră sesizată.

Atât PNL, cât și PSD se confruntă cu problema datoriilor rămase din timpul campaniilor anterioare.

O treime dintre liberalii care au participat la ședința Biroului Permanent Național din 26 ianuarie nu și-au achitat cotizația, aceștia pierzându-și dreptul de vot până la reglementarea situației.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat în data de 16 ianuarie blocarea unui cont al partidului, având în vedere că la acel moment existau restanțe de 1,7 milioane de lei la cotizații.