REPORTAJ | Nicolae Ciucă a lansat Sistemul Garanție-Returnare / „Să ne bucurăm de o Românie mai curată”

Publicat: 30 11. 2023, 12:31
Actualizat: 30 11. 2023, 19:28

De Sfântul Andrei, fostul premier Nicolae Ciucă a participat la un eveniment cu implicații pentru economie și protecția mediului. Însoțit de doi miniștri ai Mediului, Ciucă a mers la un magazin „sută la sută românesc” din zona Vitan-Bîrzești pentru a testa Sistemul Garanție-Returnare (SGR).

Este vorba despre un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o sticlă cu băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific, cu simbolul Ambalaj cu garanție.

După golirea ambalajului, consumatorul îl va putea returna în orice punct special amenajat de către comercianți, adică în orice magazin din România.

În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie ca acesta să prezinte bonul fiscal sau să returneze produsul în magazinul din care a fost inițial achiziționat.

De asemenea, comercianții vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în funcție de fluxul de consumatori al fiecăruia.

Scopul acestui sistem este de a colecta din piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Acestea cer ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.

De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea și chiar depășirea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.

Sursa/ Gândul
Sursa/ Gândul

Nicolae Ciucă a ajuns la magazinul „La Cocoș” cu Barna Tánczos (UDMR), fost ministru al Mediului, și Mircea Fechet, actualul ministru. A fost cu aceștia și Gemma WEBB, CEO-ul RetuRO, compania care a implementat SGR,  cel mai mare proiect de economie circulară al României.

Sursa/ Gândul

Demnitarii au fost întâmpinați de Iulian Nica, patronul supermarketului. În timp ce-și plimba oaspeții printre raioane, Nica le explica de ce se numește La Cocoș: de la numele de fată al soției sale și de la locul primului magazin pe care l-a deschis, în anul 2014, în Ploiești.

Președintele Senatului a fost bucuros să afle că retailerul are capital românesc și numele are legătură cu familia.

Este cel mai mare retailer cu capital românesc, 100% românesc. Și este aici întreprinzătorul privat care a derulat acest proiect, pornind, din ce am înțeles de la dumnealui, inclusiv numele pleacă de la o legătură cu familia, a spus Ciucă.

Președintele Senatului, cei doi miniștri și patronul și-au luat câte o sticlă de apă la pet, iar Gemma Webb și-a ales o băutură acidulată. La casă, patronul a vrut să facă cinste, dar ministrul Fechet a insistat și a plătit cu cardul.

Apoi, demnitarii au lansat oficial sistemul SGR: au introdus peturile în aparat și au ridicat bonurile.

Nicolae Ciucă a vorbit la eveniment despre „abordarea prietenoasă” cu mediul, pe care ar trebui să o aibă fiecare dintre noi.

Cu toții am văzut o serie întreagă de imagini în mediul înconjurător, pe acolo pe unde ne duc pașii, imaginea aceasta absolut dezagreabilă, cu foarte multe sticle, peturi și alte deșeuri care pot fi reciclabile. Știu că prin acest demers, dincolo de menirea aceasta de a face și a conștientiza ca fiecare dintre noi să avem o abordare cât se poate de prietenoasă cu mediu și prin demersurile noastre, ale fiecăruia dintre noi, să putem să contribuim la acest proiect și să putem să ne bucurăm de o Românie mai curată.