REVIZUIREA CONSTITUȚIEI. Amendatul privind republica parlamentară a fost respins

Publicat: 29 05. 2013, 15:34
Actualizat: 29 07. 2014, 19:22

Comisia de revizuire a Constituție a respins amendamentul privind „forma de guvernământ a statului român este republica parlamentară”, cu 16 voturi împotrivă și trei voturi pentru.

„Caracterul de republică parlamentară nu îl dă modul de alegere a președintelui, ci rolul președintelui. Neînțelegerile nu au plecat de la faptul că actuala Constituție prevede doar republică, pentru ele vom găsi soluții să nu mai fie dubii”, a spus Crin Antonescu, care nu a fost de acord cu introducerea în Constituție a sintagmei „republică parlamentară”.

Reprezentanții minorităților naționale și cei ai UDMR s-au pronunțat pentru introducerea republicii parlamentare ca formă de guvernământ.

„Ce dorim să fie România: o republică parlamentară, prezidențială sau semi-prezidențială, iar propunerea noastră este parlamentară”, a fost poziția lui Marton Arpad de la UDMR.

La votul final din Comisia de revizuire a Constituție, amendamentul privind forma de guvernământ republică parlamentară a fost respins.

Fostul premier, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat ieri că cea mai bună formă de organizare a statului român este republica parlamentară.