România intră într-un joint venture pentru transportul energiei verzi prin Marea Neagră. Burduja: Plantăm sămânța pentru generațiile viitoare

Publicat: 25 07. 2023, 13:46

Guvernele României, Georgiei, Ungariei și al Republicii Azerbaidjan au semnat, marți, la București, Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Documentul a fost semnat de miniștrii Energiei din cele patru state.

Concret, prin acest memorandul de înțelegere, cele patru țări s-au angakat să creeze un joint venture, din care vor face parte câte o companiei din fiecare stat. România va fi reprezentată de Transelectrica.

După semnarea acestui memorandum, urmează realizarea unui studiu de fezabilitate și apoi implementarea efectivă.

Acordul între cele patru state a fost semnat în decembrie 2022 și prevede construirea unui cablu pe sub Marea Neagră, prin care să fie transportată energie verde către Europa.

Este un moment istoric, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la eveniment, pentru că vorbim despre tranziție verde și nu există tranziție verde fără transport.

Chiar dacă lucrurile nu se vor împlini de pe-o zi pe alta, în viitor, transportul de energie electrică noi ne ajută și pentru a duce curent electric din capacitatea de supraproducție din Dobrogea către vestul țării, conform ministrului.

Este un proiect grandios, dar se va face pentru generațiile următoare. Și noi suntem aici pentru a planta, dacă vreți, o sămânță pentru un pom la umbra căruia se vor odihni copiii.

Prezent la eveniment, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că acest parteneriat ”este o dovadă a hotărârii noastre colective de a depăşi graniţele naţionale şi de a împărtăşi expertiză, tehnologie şi resurse în domeniul energiei regenerabile”.

Energia verde nu este doar un cuvânt la moda; reprezintă o poartă de acces către deblocarea potenţialului nelimitat, inovaţiei şi prosperităţii, protejând în acelaşi timp mediul”, a subliniat liderul PNL.

Foto: facebook.com/Nicolae Ciuca