România își face o strategie industrială / Obiectivele principale: modernizarea industriei prin tehnologizare avansată și promovarea inovației

Publicat: 29 12. 2023, 15:21

Ministerul Economiei a publicat, vineri, în transparență decizională Proiectul de strategia industrială a româniei 2023-2027. Documentul de 88 de pagini pleacă de la necesitatea „modernizării industriei României și creșterii nivelului său de competitivitate, aliniat cu nevoile viitorului și având în vedere dubla tranziție, verde și digitală”.

Noua strategie își propune două ținte: definirea viziunii naționale asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european şi internaţional şi propunerea de intervenţii de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziţie, digitală şi verde.

Totodată, planul de acţiune al strategiei propune priorități și acţiuni care să răspundă schimbărilor structurale din domenii precum: tehnologii avansate, inteligență artificială sau industrie 4.0. Prin urmare, Strategia industrială a României reunește măsurile și răspunsurile pe care autoritățile cu responsabilități și atribuții cu impact asupra industriei naționale le pot adopta pentru a răspunde amenințărilor sau oportunităților identificate în document, precizează Ministerul Economiei.

Contextul actual, de la care se pleacă în elaborarea strategiei este oferit de cifrele Eurostat, conform cărora, în luna aprilie 2020 – luna cea mai afectată de criză – producția industrială a României a scăzut cu 9,4% în domeniul electronicii (față de -7,5% Germania și -6,2 UE), 34,5% în domeniul producției de mobilă (față de -8% Germania și -35,5% UE), 57,8% în domeniul textil (față de -13,5 % Germania și 22,4 % UE) și 73,4% în domeniul automotive (față de -76,1% Germania și -74,7% UE).

Acestor cifre și adaugă și cea mai mare scădere a exporturilor de bunuri, din întreaga Uniune Europeană, înregistrată tot în luna aprilie 2020, (-40,2% față de martie 2020).

Problemele cu care se confruntă industria românească, identificate în strategie, sunt cauzate, printre altele, de: conflictul ruso-ucrainian și impactul asupra prețurilor materiilor prime, sub-capitalizarea cronică a companiilor românești, dificultatea obținerii de credite bancare într-un context de rate de dobândă de referință ridicate și impactul inteligenței artificiale asupra sectoarelor industriale.

Această strategie trebuie să ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare și de tranziție la o economie verde și sustenabilă. Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv și orientat spre viitor, prin retehnologizare și inovație, contribuind astfel la dezvoltarea economică și prosperitatea țării.

Strategia propune un plan general de obiective clare:

  1. Modernizarea industriei românești prin tehnologizare avansată, eficientizarea produselor și proceselor, și promovarea inovației sustenabile, cu accent pe trecerea la
    economia circulară.
  2. Consolidarea poziției României pe piața internațională prin creșterea volumului exporturilor industriale și creșterea rezilienței lanțurilor de aprovizionare
  3. Sprijin pentru crearea de locuri de munca de înaltă calitate si calificarea forței de muncă
  4. Înlesnirea accesului la finanțare a companiilor din industrie
  5. Susținerea potențialului competitiv al sectoarelor industriale energointensive (prelucrarea lemnului; hârtie/produse din hârtie; cocserie/prelucrarea țițeiului; produse chimice; cauciuc și mase plastice; produse din minerale nemetalice; industria metalurgică).

Foto: Ministerul Economiei

CITEȘTE ȘI:

PSD ia în calcul comasarea primului tur de prezidențiale cu alegerile locale, dar exclude comasarea alegerilor generale cu localele – SURSE

Cristian Pistol (CNAIR): Mâine la ora 12.00 se deschid circulației aproximativ 9 km din A0 Sud, între DN5 și DN6