România, prima țară care ratifică acordul de asociere al Republicii Moldova la UE. Ponta: „Moldova va avea o perioadă de presiuni din partea Rusiei”

Publicat: 28 06. 2014, 16:25
Actualizat: 19 03. 2015, 08:46

Într-o ședință extraordinară, Guvernul a adoptat astăzi proiectele de lege pentru ratificarea acordurilor de asociere la UE semnate de Republica Moldova, Ucraina și Georgia. La pachet, Legea petrolului a fost modificată prin ordonanță de urgență astfel încât Transgaz să poată prelua rapid sistemul de operare al Gazoductului Iași-Ungheni, construit ca o alternativă pentru Moldova la gazul rusesc, în momentul în care se vor finaliza lucrările și de cealaltă parte a Prutului.

„Moldova va avea o perioadă de presiuni din partea Rusiei pentru că a semnat acest acord și eu cred că prima țară care trebuie să facă ceva, nu să de a din gură, cum s-a făcut în ultimii ani, este România. Spre deosebire de alții, noi avem obligația nu doar să ne bucurăm așa din vorbe, ci să facem lucruri concrete”, a comentat premierul Victor Ponta, cu aluzie la entuziasmul arătat ieri de președintele Traian Băsescu la Bruxelles, în momentul semnării acordurilor. Potrivit lui Ponta, ordonanța schimbă Legea petrolului „în așa fel încât gazoductul să poată să intre și în operare”.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu a arătat că, din informațiile care i-au fost transmise, lucrările pe teritoriul României, dar și cele care vizează traversarea Prutului s-au încheiat, acesta explicând că ordonanța a fost înaintaată „pentru ca Transgaz să poată prelua rapid sistemul de operare”. „O să mergem luni acilo să vedem cu ochii noștri că lucrurile stau așa. Lucrările pe partea românească și pentru traversare sunt finalizate”, a spus Nicolescu în ședința de Guvern.

La scurt timp, președintele Traian Băsescu a semnat, la rândul său, decretele pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte și Republica Moldova, Georgia și Ucraina de cealaltă parte.

Cele trei proiecte de lege prin care ar urma să se ratifice acordurile semnate la Bruxelles vor fi trimise Parlamentului în procedură de urgență. potrivit lui Ponta, săptămâna viitoare Legilstivul va fi convocat de Valeriu Zgonea și de Călin Piopescu Tăriceanu pentru a le vota în sesiune extraordinară pentru ca „România să fie prima țară care va ratifica acordul”.