„Să acordăm mai întâi României șansa DE A ÎNCEPE mandatul la Președinția Consiliului UE.” Ambasadorul Suediei cere o abordare onestă

Publicat: 30 12. 2018, 21:53
Actualizat: 26 03. 2019, 03:42

Lars Danielsson, reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, i-a recomandat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să acorde României „șansa” de începere a mandatului semestrial la Președinția Consiliului UE înainte de a evalua activitatea Bucureștiului.

„Jean-Claude Juncker spune că este nesigur privind capacitatea României de a conduce UE. Permiteți-mi o umilă sugestie: să oferim măcar României șansa de a începe mandatul de președinte înainte de a evalua capacitățile. În privința echipei României de la Bruxelles, sunt convins că se va descurca foarte bine,” comentează Lars Danielsson pe Twitter.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat „dubii” privind capacitatea României de a deține Președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Într-un interviu acordat publicației Welt am Sonntag pe 28 decembrie, Juncker spunea: „Cred că Guvernul de la București încă nu a înțeles deplin ce înseamnă prezidarea țărilor Uniunii Europene. O abordare prudentă presupune și disponibilitatea de a-i asculta pe alții și o dorință puternică de a pune deoparte unele preocupări. Eu am unele dubii.”

Președintele Comisiei Europene a explicat că, din cauza disputelor politice interne, România ar putea să pară că nu este „o entitate compactă” în Europa. „Este necesar un front unit pe plan intern pentru a promova unitatea Europei în calitatea de președinte al Consiliului UE,” a subliniat Juncker.

România va prelua la 1 ianuarie 2019 Președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.