Scandalul CNAS. Băsescu nu a emis niciun decret pe numele lui Duță, dar nici nu i-a cerut demisia lui Păunescu

Publicat: 16 06. 2013, 16:40
Actualizat: 24 03. 2015, 20:22

După scandalul legat de nominalizarea lui Lucian Duță pentru un post în Consiliul de Administrație al CNAS, din partea Administrației Prezidențiale, Palatul Cotroceni anunță că Traian Băsesscu nu a semnat niciun decret în acest sens.

Nici consilirerul prezidențial Virgil Păunescu, cel care a înaintat nonimalizarea în lipsa unui decret, nu și-a dat însă demisia.

„Până în acest moment, președintele Traian Băsescu, nu a emis niciun decret prezidențial pentru desemnarea membrului în Consiliul de Administrație al CNAS care ar urma să o înlocuiască pe doamna Monica Pop”, susține purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea, la trei zile după ce prim-ministrul Victor Ponta l-a acuzat pe Vigil Păunescu că a înaintat numele lui Duță la CNAS ca „o acțiune personală a unui copnsilier prezidențial prieten cu domnul Duță”.

În același timp, precizează Oprea, „consilierul prezidențial Virgil Păunescu nu și-a înaintat demisia din funcție și nici nu i-a fost solicitat acest lucru”.

Filmul decretului pierdut

Haosul legat de nominalizarea reprezentantului președinției la CNAS s-a declanșat în urmă cu patru zile, când premierul Victor Ponta a anunțat că nominalizarea transmisă CNAS este nulă, întrucât nu este acoperită de un decret prezidențial. Numele lui Lucian Duță, fostul președinte al CNAS din timpul guvernării Boc, acuzat de Corpul de Cotrol al Prim-Ministrului de fapte de corupție, a fost înaintat președintelui CNAS, Doru Bădescu printr-o adresă cu însemnele Administrației Prezidențiale, semnată de Virgil Păunescu pe 10 iunie. Documentul a fost transims efectiv și înregistrat la CNAS pe 11 iunie.

VEZI AICI ADRESA CU ANTENTUL PREȘEDINȚIEI ȘI SEMNĂTURA LUI VIRGIL PĂUNESCU TRIMISĂ CNAS

La rândul său, Duță a admis public că a acceptat nominalizarea președinjtelui. „Am acceptat nominalizarea pentru a da un impuls actualei conduceri a CNAS să finalizeze proiectele care ajută pacientul: cardul de sănătate și dosarul electronic al pacientului. Ambele proiecte sunt începute de mine, dar au fost blocate din iunie 2012”, a declarat Duță pentru MEDIAFAX.

A doua zi, conducerea Casei, a catalogat numirea drept „o gafă” a Administrației Prezidențiale, „specifică organizațiilor mafiote”.

Joi, prim-ministrul Victor Ponta l-a chemat la o discuție pe Doru Bădescu, care este și medicul său de familie, rezultatul fiind demisia acestuia. În același timp, Ponta a reclamat public că „revenirea unei persoane cercetate penal, în legătură cu activitatea CNAS, reprezintă o situație de natură să împiedice buna funcționare a instituției”. În aceeași zi, DNA, sesizază în urmă cu câteva luni de Corpul de Control în legătură cu Duță, a comunicat că acesta nu este urmărit penal în niciun dosar.

În aceeași seară, Ponta a anunțat însă că numirea este nulă, la șefia CNAS urmând să vină un liberal: europarlamentarul Cristian Bușoi. La rândul său, într-o emisiune TV, acesta a vorbit de „retragerea decretului prezidențial” cu numele lui Duță. Trei zile mai târziu, Președinția anunță astfel că Traian Băsescu nu a emis nici un decret „până în acest moment”, dar nici Virgil Păunescu, cel mai longeviv consilier din actuala garnitură de la Cotroceni nu și-a înaintat demisia.