SCRISOAREA I de la Rahova, de Adrian Năstase: fostul premier îi reproșează partidului său CĂ N-A FĂCUT NIMIC să schimbe „mecanismele din Justiție controlate de Băsescu”

Publicat: 08 01. 2014, 09:22
Actualizat: 07 07. 2016, 03:50

După o noapte la penitenciarul Rahova, Adrian Năstase trimite primul mesaj din spatele gratiilor, reclamând faptul că este o victimă politică a președintelui Traian Băsescu, dar și arătând cu degetul către USL care , „prin inacțiune, a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf”.

„În ceea ce mă privește, în noaptea care a trecut, mi-am limpezit gândurile și am tras mai multe concluzii. Când va fi cazul vi le voi împărtăși pe toate. În orice caz, de data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acțiune, ci și prin inacțiune. Faptul că actuala coaliție a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire. În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituției, actuala coaliție se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu”, susține Năstase, într-o postare apărută pe blog.

Câteva observații după prima scrisoare trimisă de Adrian Năstase de la Rahova

Băsescu și „instrumentele de luptă”

Fostul premier reia teza răzbunării politice căreia i-ar fi căzut victimă, comentând că nu și-a închipuit  „că poate merge atât de departe și că ea poate îmbrăca forme atât de perverse”. Năstase susține că avea „informații, din zona Cotroceni, cu câteva zile înaintea Anului Nou, că se luase „hotărârea” ca sentința în dosarul Zambaccian să fie de închisoare cu executare, atât pentru mine cât și pentru soția mea”. 

Din spatele gratiilor, fostul premier îi cataloghează pe  judecătorii Livia Stanciu și Ionuț Matei care au condus cele două complete de recurs în dosarul său au fost „instrumetele de luptă” politică ae președintelui.

„Nu consider că cele două complete de recurs de la ICCJ, conduse de judecătorii cenzurați de Băsescu (vă aduceți aminte de refuzul său de a o numi ca președintă a ICCJ pe judecătoarea Bărbulescu?) pot fi identificate cu „justiția din România”. Ele reprezintă, din păcate, justiția politică a lui Băsescu, un instrument de luptă,  sub aparența justiției, împotriva adversarilor politici”, scrie în însemnarea de pe blogul lui Năstase.

Argumentele fostului premier: „Unul din complete este condus de judecătoarea Livia Stanciu, președinta ICCJ, numită și reconfirmata de Băsescu, după ce a judecat recursul în dosarul „Trofeul Calității”, iar celălalt – cel care m-a judecat pe mine – este condus de judecătorul Ionuț Matei, vicepreședinte al ICCJ, de asemenea numit de către Băsescu. Recent, de altfel, Băsescu, atunci când l-a numit, l-a lăudat spunând că este „extrem de puternic” și „tare pe picioarele lui”. Oare de unde îl știa Băsescu? Poate din decizia pe care judecătorul Matei o pronunțase, pe fond, în dosarul afișelor electorale, cel care acceptase 972 de martori ai DNA contra 5 martori ai apărării?”

Traian Băsescu și USL nu sunt însă singurii arătați cu degetul de către Adrian Năstase, acesta atacându-i și pe jurnaliști în sarcina cărora le pune „confuzia dintre conceptul de justiție și sentințele concrete date de unele complete configurate politic”.

„Sigur, nu mă aștept ca unii jurnaliști, cum ar fi Cristian Tudor Popescu – cel care ar trebui să-și aroge unele merite în alegerea, ca președinte, a lui Băsescu în 2004 – sau Ion M. Ioniță care, după 9 ani încă nu a aflat că în blocul din Zambaccian eu am un singur apartament primit în contra partidă cu terenul pus la dispoziția constructorului iar acesta, Sergiu Sechelariu, a avut 3 apartamente, pe care – de altfel, le-a și vândut, nu mă aștept deci să citească notele scrise ce cuprind explicațiile avocaților pe aceste subiecte. O vor da înainte cu „justiția”, cu „valorile”, cu „independența”, cu „oamenii politici”, menținând confuzia dintre conceptul de justiție și sentințele concrete date de unele complete configurate politic, pe de altă parte. Sper însă ca voi să aveți mai multă răbdare să descoperiți ce înseamnă efectele „dictaturii judiciare”, pentru a-l cita pe premierul Turciei”, susține fostul premier în însemnarea de pe blog.

Adrian Năstase a fost condamnat luni la patru ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi în dosarul Zambaccian. Soția sa, Dana Năstase, a fost condamnată în același dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.