Sebastian Lăzăroiu, la GÂNDUL LIVE: Ponta nu a cerut până acum un mandat pentru Consiliul European. Dacă o face, trebuie analizat cu grijă

Publicat: 06 11. 2012, 22:35
Actualizat: 07 07. 2016, 14:27

Varianta mandatării lui Victor Ponta să reprezinte, în locul președintelui Traian Băsescu, România la Consiliu European din noiembrie este doar una teoretică la Palatul Cotroceni. Invitat la GÂNDUL LIVE, consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu a susținut că, în acest moment, nu există nicio solicitare oficială, scrisă, a lui Victor Ponta în acest sens și chiar dacă această cerere ar veni din partea premierului, „trebuie analizat cu grijă”, Victor Ponta având șanse minime să ajungă pe scaunul României, la Bruxelles.

„Dacă premierul ar solicita – n-a solicitat așa ceva până acum – ar putea să îi dea un mandat. Oficial, nu există o asemenea solicitare. Nu vine președintele să spună „Vreau să-l trimit pe domnul Ponta”. Chiar dacă s-ar ajunge în situația asta, cred că trebuie analizat cu grijă care dintre cei doi poate să reprezinte interesele României: nu premierul ca funcție, ci Victor Ponta, sau Traian Băsescu?”, a comentat Lăzăroiu.

VEZI AICI INTERVIUL INTEGRAL CU SEBASTIAN LĂZĂROIU

Contraargumentele sale pentru prezența lui Ponta la Bruxelles: deficitul la capitolul imagine pe fondul scandalului plagiatului și al suspendării președintelui. „Când te duci acolo, trebuie să ai și o anumită credibilitate, pe care domnul Ponta nu o are în momentul ăsta. E plagiatul și e toată povestea asta de asta-vară care i-a afectat credibilitatea. Nimeni n-o să-i spună lui Victor Ponta „noi nu vorbim cu tine, că ai plagiat”, dar gestica e într-un anume fel. Relațiile se cam văd”, a adăugat consilierul lui Traian Băsescu.

Subiectul negocierilor pentru cadrul bugetar multianual se află, în acest moment, și pe agenda de mâine a consultărilor președintelui cu guvernul, la care Victor Ponta a anunțat că va merge singur.  Faza negocierilor preliminare este însă singura aflată în competența guvernului, susține Sebastian Lăzăroiu. „Există un proces de negociere și guvernul, în mod normal trebuie să aibă o strategie de negociere. La Consiliu merge președintele. Cu atât mai mult trebuie să existe o discuție înainte de Consiliul European, ca să știe câți bani vor cere și cât vor negocia. Președintele n-are nevoie de un mandat explicit de la guvern, de o hârtie, ca să meargă acolo. Dar așa ar fi bine, ar fi corect ca guvernul să prezinte o informare”, a adăugat consilierul prezidențial.