Secretele „Dunărea Operativ”. Ce spune Băsescu că se află în arhiva care se tranferă de la SIE la CNSAS

Publicat: 12 11. 2013, 10:12
Actualizat: 18 03. 2015, 18:24

Arhiva „Dunărea Operativ”, care ar urma să ajungă în aproximativ trei luni de la SIE la CNSAS, în urma desecretizării, este o sumă de documente despre operațiunile speciale pe care firma „Dunărea”, unitatea de comerț exterior a fostei Securități le-a făcut înainte de 1989.

„«Dunărea Operativ» a stat sub numele acesta, deși este mult mai puțin decât ascunde misterul. Când auzi operativ te gândești că acolo sunt toate rețelele de informații ale fostei Securități din străinătate. Nu este așa”, a fost prima descriere făcută acestei arhive după desecretizare, de către președintele Traian Băsescu.

Arhiva nu aduce date despre eventualele legături ale lui Dan Voiculescu cu banii „Dunărea”, prin Crescent, acestea putânnd fi căutate, sugerează șeful statului, în relația „ditre actualele firme ale lui Voiculescu și Crescent”.

Potrivit lui Băsescu, „acolo de află în primul rând niște operațiuni speciale, făcute tot de «Dunărea»”. Președintele a dat și un exemplu de situație în care România a intermediat vânzări de tancuri din Occident spre Israel. „Dacă un stat capitalist a vândut tancuri în Israel, poate că n-a putut să vândă direct și a vândut prin România. Un mare grup occidental a vrut să vândă într-un stat în care aveau embargo. Poate că s-au vândut României și România prin firma «Dunărea», le-a vândut în altă parte. Cam asta o să putem vedea”, a rezumat președintele.

Un alt tip de informație care se află în această arhivă este legat de prețul plătit de Germania și Israel pentru etnicii germani și pentru evreii pe care România i-a lăsat contra cot să emigreze. „O să vedem și care a fost prețul cetățenilor români de etnie germană care au primit aprobarea lui Ceaușescu să meargă în Germania”, a mai spus Băsescu într-un interviu la B1.

Dincolo de acestea, au fost deja desecretizate 6.103 dosare cu facturi și rapoarte reprezentând arhiva „Dunărea Comercial”. „Sunt 6.103 dosare mari care înseamnă arhiva «Dunărea Comercial» care a fost predată la Arhivele Statului. Sunt pline de facturi și de rapoarte. În mod cert, pe acolo se găsesc și semnături de ale domnului Voiculescu și de ale altora, pe diverse facturi”, susține Băsescu.

Cât despre eventualele legături ale lui Dan Voiculescu cu banii „Dunărea”, șeful statului a arătat că „ar trebui să căutăm prin altă parte decât prin Cipru, pentru că Voiculescu n-a fost un naiv să nu distrugă toată arhiva din Cipru”. „Ce, credeți că a lăsat-o cuiva acolo? Eu aș căuta altceva. Dacă există o asociere între actualele firme ale lui Voiculescu și Crescent. Acolo putem considera că s-a produs transferul de bani”, a comentat Băsescu.

Arhiva „Dunărea Operativ”, prezentată public de Băsescu ca fiind „ultima rămășiță de arhive ale fostei Securități”, ajunge la CNSAS pe o rută ocolitoare, după ce decizia de desecretizare s-a blocat în CSAT.

„În CSAT-ul din data 1 octombrie am inițiat o hotărâre a CSAT de desecretizare a ultimei părți a arhivei «Dunărea», așa-numita «Dunărea Operativ». Solicitarea a fost respinsă ca urmare a poziției domnului prim-ministru, care n-a fost de acord, deși arhivele fostei Securități vizează perioada până la Revoluție, nu după Revoluție. Am încercat pe urmă să obțin semnăturile membrilor CSAT pe o altă variantă, varianta în care un proiect de hotărâre se transmite miniștrilor membri ai CSAT; serviciile secrete au semnat-o, prim-ministrul n-a vrut s-o semneze și, implicit, nici ceilalți miniștri, a relatat președintele vineri.

Arhiva a fost însă desecretizată cu acordul serviciilor, mai exact cu acceptul SIE, condus în prezent de Teodor Meleșcanu. „Pe data de 30 octombrie, am transmis o adresă SIE și CNSAS – primului, să treacă la predarea arhivei «Dunărea Operativ», iar CNSAS-ului, informația că poate începe să preia arhiva «Dunărea Operativ». Am fost informat astăzi de SIE că sunt gata să înceapă predarea”, a adăugat Băsescu, precizând însă c㠄«Dunărea» nu este «Crescent», arhivele «Crescent» nu sunt în România”.

În aceeași intervenție, Băsescu a vorbit însă de faptul că personal a cerut președintelui Ciprului  „deschiderea comisiei rogatorii între România și Cipru, pentru ca procurorii români și ofițerii investigatori să aibe acces la informații cu privire la mișcări de bani făcute de societăți înregistrate în Cipru de către cetățeni români”. În prezent, arhivele Crescent se află în Cipru.