ȘEDINȚA CSAT. De la ce a pornit cearta dintre Ponta și Băsescu EXCLUSIV

Publicat: 27 09. 2012, 21:44
Actualizat: 14 07. 2016, 19:59

Surse participante la ședința CSAT, din care Victor Ponta a plecat după aproximativ 40 de minute, au declarat pentru gândul că subiectul fierbinte pe care s-au contrat președintele și premierul a fost subfinanțarea armatei.

Primul punct propus de Administrația Prezidențială pentru ordinea de zi a CSAT era „strategia pentru refacerea credibilității României”. Tema a fost eliminată, după ce premierul s-a arătat deranjat de includerea acesteia pe ordinea de zi.

La punctul numărul doi al ședinței CSAT era „starea armatei  României”. La finalul discuțiilor pe marginea acestui punct, a izbucnit controversa între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta. Surse participante la întâlnire susțin că problema a constituit-o subfinanțarea sistemului de apărare. Premierul s-a ridicat și a părăsit ședința, mandatându-l pe ministrul de Finanțe, Florin Georgescu, să-l înlocuiască.

La finalul ședinței CSAT, în comunicatul Administrației Prezidențiale se precizează că „membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacități limitate de a-și îndeplini misiunile ce-i revin”.

Mai mult, s-a decis ca la viitoarea ședință a CSAT, „Guvernul României să prezinte un program multianual de restabilire a capacității de luptă a acesteia”.

Potrivit surselor citate, președintele Băsescu le-a cerut miniștrilor să se consulte cu Palatul Cotroceni în privința privatizărilor strategice pentru a nu se repeta situația de la Oltchim. Astfel privatizarea CFR Marfă să nu mai fie exclusiv în responsabilitatea Guvernului, președintele urmând să aibă și el un cuvânt de spus.